fbpx
Сьогодні
19:46 15 Тра 2024

Естонія ухвалила закон про використання заморожених російських активів на користь України

Фото: Juris Vīgulis / Wikimedia Commons

Парламент Естонії ухвалив закон, який дозволяє використовувати заморожені міжнародними санкціями російські активи для компенсації збитків, завданих Україні війною.

Про це пише естонське видання Postimees, цитує Рубрика.

За словами голови Конституційного комітету Хендріка Йоханнеса Терраса, створення правового регулювання використання заморожених активів є складним завданням, над яким працює низка країн-союзників та міжнародних організацій, і Естонія відіграє тут роль першопрохідця.

«росія є державою-агресором, і компенсація за завдані нею збитки не може бути покладена на Україну та її союзників. росія відповідальна за завдання шкоди, і вона повинна понести цю відповідальність», — сказав він.

За словами Терраса, щоб забезпечити відповідальність для компенсації збитків, завданих російською агресією в Україні, можуть бути використані активи, уже заморожені в межах міжнародних санкцій, якими їхні власники не можуть користуватися чи розпоряджатися.

Голова комітету додав, що вони вже понад пів року детально розглядають питання створення такої норми з різними сторонами, включно з іноземними експертами.

Ініційований естонським урядом закон створює внутрішньодержавний механізм притягнення держави-агресора до фінансової відповідальності за шкоду, заподіяну «найбільш серйозними» порушеннями міжнародного права.

Зокрема, він дозволить використовувати активи фізичних та юридичних осіб, які сприяли незаконним діям росії, заморожені у межах санкцій, як «авансовий платіж для відшкодування збитків, що їх росія заборгувала Україні».

Напередодні другого читання Конституційний комітет вніс правку до законопроєкту, згідно з якою рішення про використання активів ухвалюватиме Міністерство закордонних справ в адміністративному порядку. У початковій редакції використання майна вимагало б дозволу адміністративного суду.

Що відомо про передачу прибутків конфіскованих російських активів Україні

24 лютого країни Групи семи (G7) оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

Варто додати, що у Європейському Союзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні: кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості.

19 березня Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель запропонував використати 90% доходів від заморожених в Європі активів рф на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру.

8 травня постійні представники ЄС у середу погодили використання прибутків від заморожених російських активів на підтримку відновлення України та її військового захисту від агресії РФ.

За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині перебувають 192 млрд євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: