fbpx
Сьогодні
14:35 14 Тра 2024

Євросоюз остаточно ухвалив план України для Ukraine Facility: які кошти виділять цьогоріч

English version here

План України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро, остаточно ухвалила 14 травня Рада Європейського Союзу. Цього року Кабінет Міністрів розраховує залучити 16 мільярдів євро.

Про це повідомляє прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, Мінфін, пише Рубрика.

Як зазначили у відомстві, процедура для запуску прямої бюджетної підтримки в межах першого компоненту Ukraine Facility майже завершена.

Найближчим часом Україна отримає 1,9 млрд євро безумовного фінансування

"Схвалення Плану дозволяє повноцінно запустити Ukraine Facility — наша держава отримає 1,89 млрд євро попереднього фінансування", – повідомив очільник українського уряду.

Решту бюджетної підтримки Україна отримуватиме щоквартально після виконання індикаторів, передбачених у Плані України. 

Загалом фінансова допомога від ЄС у 2024 році сягне 16 млрд євро, із яких 3 млрд євро – гранти, розраховує Міністерство фінансів України.

Що відомо про затвердження €50 мільярдів допомоги для України

Як повідомляли, на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів. Перед цим ухвалення рішення блокувала Угорщина.

Своєю чергою Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі заявив, що одностайне ухвалення Європейською радою Українського фонду в розмірі €50 мільярдів є чітким сигналом про те, що Україна та Європа вистоять, адже на кону стояло довіра до Європи.

У лютому 2024 року Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до затвердженого регламенту, програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро діятиме з 2024 до 2027 року.

У квітні Європейська комісія підтримала запропонований урядом України план реформ Ukraine Plan у межах механізму Ukraine Facility, який визначає умови отримання 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги протягом 2024-2027 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: