fbpx
Сьогодні
15:21 14 Тра 2024

У Житомирській області після масштабних пожеж відновили майже 5 тисяч гектарів лісів

Після масштабних лісових пожеж, що вирували навесні 2020 року, на півночі Житомирщині відновили майже 5 тис. га лісів.

Про це Укрінформу розповів провідний інженер лісового господарства Столичного лісового офісу ДП "Ліси України" Валентин Венгерчук, передає Рубрика.

"На Житомирщині заліснено 4906 га згарищ. Наша поліська зона небагата на ґрунти. Кількість порід, які ми висаджуємо, обмежена. Тому ми вводимо наші традиційні породи – сосну й березу і до них додаємо різні кущі, аби змінити структур ґрунту, а саме бузину червону, калину, горобину, шипшину, яблуні, груші. Відповідно до правил рубок головного користування треба 700-800 дерев на гектар, а ми висаджуємо 5,5 – понад 6 тис. сіянців на один гектар", – зазначив Венгерчук.

Як зауважив головний лісничий філії "Овруцьке спеціалізоване лісове господарство" Анатолій Хоміч, процес відновлення пошкоджених пожежами лісів затягується через тривалу процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД призначена для виявлення характеру, інтенсивності і ступеня небезпеки впливу будь-якого виду планованої господарської діяльності на стан довкілля і здоров'я населення – ред.).

"Ми отримали ОВД на дві ділянки, постраждалі від лісових пожеж, на що витратили близько 2 млн грн. В обох випадках підготовка звіту і висновку зайняла в нас пів року. Це втрата часу, впродовж якого погіршується технічна якість деревини. Наслідки тих пожеж відчуваються досі, адже насадження продовжують всихати. Роботи у нас ще багато", – додав Хоміч.

За його словами, у філії пожежі охопили 18 тис. га, з яких вдалося відновити 3300 га. Частина лісів потребують суцільних зрубів.

Довідка

Весняні лісові пожежі, що вирували на півночі Житомирщини у 2022 році, охопили 43 тис. 200 га території.

Збитки від них оцінили у понад мільярд гривень. Найбільше від вогню постраждав Овруцький спецлісгосп.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про лісові репродуктивні ресурси, який дозволить сертифікувати нашу продукцію за європейськими стандартами. Завдяки цьому Україна зможе значно збільшити експорт сіянців дерев на європейський ринок.

Також повідомлялось, що Кабінет міністрів заборонив суцільні рубки головного користування у гірських лісах Карпат. Через три роки документ набере чинності.

Окрім того, державне підприємство "Ліси України" додали до переліку особливо важливих для економіки суб'єктів господарювання державного сектору економіки, що має сприяти покращенню корпоративного управління.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: