fbpx
Сьогодні
10:56 14 Тра 2024

Австрія підтримує передачу доходів від російських активів на оборонні потреби України

English version here

Австрія підтримує розробку в рамках Європейського Союзу плану з використання непередбачуваних прибутків від заморожених активів центробанку рф для потреб України та не перешкоджатиме фінансуванню ЄС її оборонних потреб.

Про це повідомили у Федеральному міністерстві європейських та закордонних справ Республіки Австрія, пише Укрінформ.

"Австрія підтримує план з надання Україні доходів від інвестування коштів російського Центрального банку", – прокоментували у зовнішньополітичному відомстві.

У міністерстві роз'яснили, що положення про використання непередбачених прибутків (windfall profit), яке зараз розробляється в рамках ЄС, стосується використання доходів від інвестування знерухомлених активів російського центрального банку, а не конфіскації цих активів.

"Мова йде не про конфіскацію коштів Центрального банку, а про використання доходу, отриманого від інвестування", – зазначили у МЗС.

Водночас у відомстві підкреслили, що Австрія й надалі не перешкоджатиме прийняттю Євросоюзом рішень щодо постачання та фінансування зброї та боєприпасів Україні.

Що відомо про передачу прибутків конфіскованих російських активів Україні

24 лютого країни Групи семи (G7) оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

Варто додати, що у Європейському Союзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні: кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості.

19 березня Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель запропонував використати 90% доходів від заморожених в Європі активів рф на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру.

8 травня постійні представники ЄС у середу погодили використання прибутків від заморожених російських активів на підтримку відновлення України та її військового захисту від агресії РФ.

За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині перебувають 192 млрд євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: