fbpx
Сьогодні
11:14 14 Тра 2024

16 травня відбудеться зустріч путіна з китайським лідером Сі

Фото: Reuters

16-17 травня російський диктатор володимир путін поїде в Китай для переговорів з главою КНР Сі Цзіньпіном.

Про це пише російське видання РИА Новости.

Як повідомляють, під час поїздки лідери росії та Китаю:

  • обговорять питання партнерства і стратегічної взаємодії,
  • "обміняються думками з найактуальніших міжнародних і регіональних проблем".

Також, за даними російського видання, путин і Сі Цзіньпін візьмуть участь в урочистому вечорі з нагоди 75-річчя встановлення дипломатичних відносин і відкриття Років культури росії та Китаю.

Підсумками їхніх переговорів має стати підписання Спільної заяви та низки двосторонніх документів.

Нагадаємо, ще 19 березня видання Reuters з посиланням на джерела написало, що російський лідер володимир путін у травні 2024 року відвідає Китай для переговорів з Сі Цзіньпіном. Це може стати першою закордонною поїздкою глави Кремля після "президентських виборів".

Тоді ж у березні путін заявив журналістам, що росія і Китай мають схожий глобальний світогляд, мають міцні відносини, частково завдяки добрим особистим стосункам Путіна і китайського лідера, і що Москва і Пекін розвиватимуть зв'язки і надалі в найближчі роки.

"Обидва лідери часто наголошували на своїй тісній особистій дружбі і зустрічалися понад 40 разів, востаннє – у жовтні, коли Путін був почесним гостем на саміті китайського "Поясу і шляху" в Пекіні", – зазначає Reuters.

Ставлення Китаю до війни

Китай від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну зайняв нібито нейтральну позицію. Офіційно він не засудив Москву, але заявив, що підтримує суверенітет України.

При цьому Пекін продовжує торгувати з Москвою, а китайські компанії продають Росії деяке озброєння.

Раніше Китай оприлюднив свій "мирний план" для України, але його розкритикували. Також у Китаї виступили за проведення мирної конференції щодо України, але хочуть, щоб на ній були присутні представники Москви.

Президент Володимир Зеленський також заявляв, що Китай відіграє велику роль у світі, тому Україна хоче, щоб ця країна була залучена до формули миру.

5 травня, під час перебування в Парижі, китайський лідер Сі Цзіньпін у розмові з президентом Франції Макроном висловився про пошуки "хороших шляхів" завершення війни. А також, за даними The New York Times, він рішуче виступив проти критики Пекіна за тісні відносини з рф на тлі війни з Україною.

Сі Цзіньпін після офіційних переговорів із президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Китай виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об'єднає всі сторони та буде визнана Україною й російською федерацією.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: