Змінили командувача ОТУВ “Харків” на тлі наступу військ рф

Командувача ОТУВ "Харків" було замінено  на тлі наступу російських військ на північ Харківської області. Замість Юрія Галушкіна ним став Михайло Драпатий.

Про це РБК-Україна повідомили в Оперативно-стратегічному угрупованні військ "Хортиця", передає Рубрика.

"Згідно з рішенням військового керівництва з 11 травня бригадного генерала Михайла Драпатого призначено на посаду командувача оперативно-тактичного угруповання військ (ОТУВ) "Харків", – повідомили виданню в ОСУВ "Хортиця".

При цьому Драпатий також залишається на посаді заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України.

Оперативно-тактичне угруповання військ (ОТУВ) "Харків" – це об'єднання Сухопутних військ Збройних сил України. Входить до складу оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця". Створене під час повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році. Частини угрупування брали участь у Харківському контрнаступі.

На початку квітня 2024 року генерал Юрій Галушкін став командувачем ОТУВ "Харків", змінивши Андрія Грицкова, про це повідомляв заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Роман Семенуха.

ОТУВ "Харків" відповідальне за Слобожанський напрямок оборони.

Довідка

Михайло Драпатий є колишнім командиром 2-го механізованого батальйону 72 окремої механізованої бригади, який у травні травня 2014 увійшов у Маріуполь, щоб посилити підрозділи, які відбивали штурм терористів, і звільнити заручників.

У 2014 році він вступив до Національного університету оборони України. Згодом перевівся на заочну форму навчання й повернувся до зони АТО у статусі начальника штабу 30 окремої механізованої бригади. В 2016 році був командиром 58-ї окремої мотопіхотної бригади, а з 2017 – командиром бригади безпосередньо в зоні АТО.

У квітні 2019 року Драпатому було достроково присвоєне чергове військове звання – полковника. У серпні цього ж року він передав 58-му бригаду іншому командиру та розпочав дворічне навчання слухачем Національного університету оборони України імені Івана Черняховського.

До січня 2024 року очолював оперативне угруповання "Херсон". Відомий як один із командирів, що керували звільненням правобережжя Херсонської області у 2022 році.

У лютому 2024 року був призначений заступником начальника Генштабу з підготовки військових.

Що відомо про наступ військ рф у Харківській області

За даними Міноборони, 10 травня окупанти посилили обстріли на північному напрямку Харківської області. Близько 5-ї ранку відбулася спроба прориву противником лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи.

Станом на вечір 10 травня Зеленський повідомив, що вздовж усієї лінії зіткнення наразі тривають важкі бої, особливо на Харківщині, Покровському та Донеччині.

Згодом у Генштабі додали, що у Харківській області тривають бої між Силами оборони та окупантами за Стрілечу, Пильну, Борисівку, Олійникове та Огірцеве. Також в районі Липців та Вовчанська продовжуються контрударні заходи.

Зранку 12 травня в підрозділі Національної гвардії "Гострі Картузи" повідомили, що українські військові відійшли з деяких позицій. Аналітики DeepState заявили, що окупанти просунулися поблизу Красногорівки та Володимирівки, зайнявши декілька сіл на півночі області.

А зранку 13 травня стало відомо, що російські загарбники окупували ще кілька сіл та продовжують наближається до міста Вовчанськ.

У Міноборони України повідомили, що знали про плани ворога і добре підготувалися до наступу.

Проте за даними Генштабу, ворог залучив значні сили для ведення наступу на місто у складі до 5 батальйонів та не рахується із власними втратами. Обстановку називають складною та динамічною.

Свіжі дописи

  • Новини

Укргідроенерго підготувало проєкт тимчасової споруди на місці Каховської ГЕС: він вже готовий до реалізації

ПрАТ "Укргідроенерго" підготувало проєкт будівництва тимчасової гідроспоруди на місці зруйнованої російськими загарбниками Каховської гідроелектростанції. Про… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Високий рівень небезпеки: росія вивела у Чорне море три ракетоносії з 24 “Калібрами”

Російська федерація вивела у Чорне море три надводні ракетоносії з 24 ракетами типу "Калібр". Про… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Зеленський з дружиною взяли участь у церемонії відзначення дня висадки у Нормандії

6 червня президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська взяли участь в офіційній… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

У Полтаві планують запустити моніторинг якості повітря: у чому рішення

У Полтаві громадська мережа аналізу якості повітря "Лун.Місто Air" буде встановлювати станції, які будуть розміщувати… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Франція готова надати Україні винищувачі Mirage-2000 та підготувати пілотів

Франція анонсувала передання Києву кількох французьких винищувачів Mirage-2000-5 та підготовку додаткових українських військовослужбовців у межах… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Ситуація складніша, ніж у 2022 році: Галущенко прокоментував стан енергосистеми країни

Російська федерація своїми повітряними атаками на енергетичну інфраструктуру хоче досягти повного блекауту в Україні: на… Читати більше

Thursday June 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.