Новини

Євросоюз остаточно схвалив торговельний безвіз для України ще на рік

Рада ЄС остаточно ухвалила продовження автономних торговельних заходів для України, що передбачають призупинення ввізних мит і квот на український експорт в ЄС.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії, передає Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

«Призупинення митних зборів і квот для українського експорту в ЄС буде продовжено на ще один рік відповідно до сьогоднішнього рішення Ради ЄС та голосування в Європейському парламенті від 23 квітня. Таким чином, ЄС ще раз підтвердив виконання зобов'язань підтримувати Україну так довго, як буде необхідно», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, автономні заходи торгівлі (АЗТ) застосувалися з червня 2022 року. Водночас вони враховують певні європейські занепокоєння. Зокрема, з огляду на суттєве збільшення імпорту деяких видів сільськогосподарської продукції з України до ЄС у 2022 та у 2023 роках оновлені АЗТ містять посилені захисні механізми. Це дозволяє застосування швидких коригувальних заходів у разі суттєвих порушень на ринку ЄС, однієї або кількох країн – членів Спільноти.

Додаткові захисні заходи можуть бути застосовані до таких товарів, як:

  • курячі яйця,
  • курятина,
  • цукор,
  • овес,
  • кукурудза,
  • крупа,
  • мед.

Запобіжники будуть автоматично застосовуватися, якщо обсяг імпорту цих товарів досягатиме середнього щорічного обсягу імпорту з України до ЄС у період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.

Європейська комісія також проводить консультації з Україною за статтею 29 Угоди про асоціацію ЄС-Україна, щоб погодити більш тривалі часові рамки для подальшої тарифної лібералізації на основі взаємності. Цей процес має забезпечити стабільні рамкові умови для торгівлі як в Україні, так і в ЄС, для їх фермерів та бізнесу. Ці заходи є важливим кроком до відбудови України та її подальшої інтеграції у внутрішній ринок ЄС.

Оновлені АЗТ набудуть чинності 6 червня і діятимуть до 5 червня 2025 року.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи остаточне схвалення Євросоюзом «торговельного безвізу» для України, наголосив:

«Це безмитна та безквотна торгівля ще на рік. Важлива підтримка для наших виробників, експорту та економіки».

Глава уряду додав, що Україна продовжує «інтеграцію до ЄС в прискореному темпі».

Що відомо про торгівлю ЄС з Україною під час повномасштабного вторгнення

Нагадаємо, ще 2 травня 2023 року Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів з України після тиску з боку п'яти держав-членів Європейського Союзу, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін.

Своєю чергою польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", закриття кордонів від напливу агропродовольчої продукції з-за меж ЄС та захист тваринництва в Польщі. А також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Проте Єврокомісія запропонувала продовжити лібералізацію торгівлі з Україною, тобто звільнення України від мит, ще на один рік — до червня 2025 року.

7 березня комітет Європейського парламенту розглянув цю пропозицію, але вирішив, що до неї треба внести ще правки. Зокрема, євродепутати закликали посилили гарантії для аграріїв ЄС у разі «сплеску» української продукції. Отже, пропозиція повернулася на етап переговорів.

Польські ж фермери почали блокувати тепер пропускні пункти на кордоні з Німеччиною та Словаччиною.

27 березня постійні представники ЄС ухвалили сьогодні продовження дії так званих автономних заходів торгівлі (торговельного безвізу) для України на наступний рік з єдиним уточненням щодо умов застосування захисних обмежень.

Свіжі дописи

  • Новини

“Укрзалізниця” планує збільшити горизонт бронювання квитків для військових

З 8 липня українські військовослужбовці зможуть бронювати квитки для термінових поїздок від 5 діб до… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Естонія доправила в Україну переносні ЗРК Mistral та ракети до них

6 липня до України з балтійської країни Естонії прибули зенітно-ракетні комплекси малої дальності Mistral та… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Продовження надання допомоги Україні підтримують більшість громадян країн НАТО, – дослідження

Більшість громадян країн НАТО переконані у тому, що членство в Альянсі зміцнює безпеку їх країни,… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Українські захисники щемливо підтримали маленьку дівчинку, яка боїться тривоги

Воїни Збройних сил України зворушливо підтримали маленьку дівчинку, яка боялася повітряної тривоги. Про це повідомляє… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Шість громад отримали мобільні ЦНАПи від європейських партнерів: як працює це рішення

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив,… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Війська рф вночі обстріляли Херсонщину: є загиблі

У ніч проти 6 липня російські загарбники обстріляли з артилерії Бериславський район Херсонської області. Під… Читати більше

Saturday July 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.