fbpx
Сьогодні
02:30 12 Тра 2024

Швейцарія виграла Євробачення 2024, Україна – у трійці найкращих

English version here

Фото eurovision.tv

У шведському місті Мальме завершився пісенний конкурс "Євробачення", переможцем 2024 року стала Швейцарія – Nemo з піснею "The Code" – і загалом отримали 591 бал. Це перша перемога країни за довгий час — з 1988 року, коли конкурс виграла Селін Діон.

Nemo є небінарною особою та використовує займенники they/them (вони/їх). Вони, а також Bambie Thug з Ірландії — перші небінарні люди, які співали на "Євробаченні".

Nemo розповідали, що пісня The Code детально описує усвідомлення небінарної ідентичності, заявивши, що це дало їм "свободу". А участь у конкурсі дасть можливість "відстоювати всю спільноту ЛГБТКІА+".

Nemo стали першою небінарною особою в історії переможцем в історії Євробачення.

Це перша перемога країни за довгий час — з 1988 року, коли конкурс виграла Селін Діон.

«Я хочу сказати дякую, я сподіваюсь, що ця перемога продовжиться миром і свободою для кожної людини у світі», — сказав Nemo зі сцени, отримуючи кришталевий мікрофон.

Швейцарія виграла Євробачення 2024, Україна - у трійці найкращих

Фото eurovision.tv

Хорватія – Baby Lasagna з піснею "Rim Tim Tagi Dim" – посіла друге місце й отримала 547 бали.

УкраїнаAlyona Alyona & Jerry Heil із піснею "Teresa & Maria" – посіла третє місце і набрала 453 бали.

Найвищий бал 12 Україні поставило журі в Чехії та Молдови, а 10 балів Україна отримала від Естонії, Франції та Польщі. Після глядацького голосування Україна перемістилася на 3 місце, отримавши від глядачів 307 балів.

Після виступу alyona alyona & Jerry Heil звернулися зі сцени: «Unity for the world! Peace and Freedom for Ukraine!»

Швейцарія виграла Євробачення 2024, Україна - у трійці найкращих

Фото eurovision.tv

Швейцарія виграла Євробачення 2024, Україна - у трійці найкращих

Фото eurovision.tv

До п'ятірки фіналістів також увійшли: Франція та Ізраїль.

Загалом у фіналі конкурсу брали участь виконавці від 25 країн: Латвія: Dons – "Hollow"; Австрія: Kaleen – "We Will Rave"; Норвегія: Gåte – "Ulveham"; Ізраїль: Eden Golan – "Hurricane"; Греція: Marina Satti – "Zari"; Естонія: 5Miinust x Puuluup – "(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi"; Швейцарія: Nemo – "The Code"; Грузія:Nutsa Buzaladze – "Firefighter"; Вірменія: LADANIVA – "Jako"; Сербія: Teya Dora – "Ramonda"; Португалія: Iоlanda – "Grito"; Словенія: Raiven – "Veronika"; Україна: Alyona Alyona & Jerry Heil – "Teresa & Maria"; Литва: Silvester Belt – "Luktelk"; Фінляндія: Windows95man – "No Rules! "; Кіпр: Silia Kapsis – "Liar"; Хорватія: Baby Lasagna – "Rim Tim Tagi Dim"; Ірландія: Bambie Thug – "Doomsday Blue"; Люксембург: Tali – "Fighter"; Великобританія: Olly Alexander – "Dizzy"; Німеччина: Isaak – "Always On The Run"; Іспанія: Nebulossa – "Zorra"; Італія: Angelina Mango – "La noia"; Франція: Slimane – "Mon Amour"; Швеція: Marcus & Martinus – "Unforgettable".

Швейцарія виграла Євробачення 2024, Україна - у трійці найкращих

Спочатку до фіналу пройшло 26 учасників, але вранці в суботу Європейська спілка радіомовлення і телебачення (EBU) дискваліфікувала представника Нідерландів у зв'язку зі скаргою, поданою жінкою зі знімальної групи, після інциденту, що стався в півфіналі.

Україна на Євробаченні

Україна дебютувала на "Євробаченні" 2003 року, а вже 2004 року українська співачка Руслана з піснею Wild Dances перемогла в конкурсі та принесла країні право провести "Євробачення" в Україні.

У 2016 році, після річної паузи, Україну на конкурсі представляла співачка Джамала з піснею "1944", яка стала переможницею, і 2017 року Україна знову приймала "Євробачення".

У 2019 році Україна не брала участі в конкурсі у зв'язку із суспільною критикою переможниці нацвідбору співачки Maruv через її виступ у РФ.

У 2020 році "Євробачення" не проводилося у звичному конкурсному форматі через пандемію COVID-19.

У 2021 на "Євробаченні" Україну представляв електро-фолк-гурт Go_A, який посів п'яте місце у фіналі конкурсу.

У 2022 році український гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania переміг на "Євробаченні" в Турині (Італія), але через війну "Євробачення-2023" приймала Велика Британія від імені України.

У 2023 році на "Євробаченні" Україну представляв гурт Tvorchi з піснею Heart Of Steel, який посів шосте місце.

Загалом Україна 19 разів брала участь у пісенному конкурсі "Євробачення" і тричі перемагала (Руслана, Джамала, Kalush Orchestra). Ще 5 разів Україна потрапляла до п'ятірки фіналістів: Вєрка Сердючка (2-ге місце), Ані Лорак (2-ге), Злата Огнєвіч (3-тє), Міка Ньютон (4-те) і Go_A (5-те).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: