fbpx
Сьогодні
19:45 12 Тра 2024

Посол Греції на знак протесту пішла з церемонії інавгурації нового президента Північної Македонії

Фото: Facebook / Stevo Pendarovski

Інавгурацію президентки Гордани Сільяновської-Давкової, яка назвала свою країну "Македонія", залишила пані посол Греції у Північній Македонії Софія Філіпіду.

Про це пишуть грецькі видання Proto Thema та Kathimerini, передає Рубрика.

Нова президентка Північної Македонії Гордана Сільяновська-Давкова склала присягу під час позачергового засідання парламенту опівдні 12 травня.

Фото: aktuelno.me

У тексті присяги, яку спершу зачитав спікер парламенту Йован Мітрескі та яку повинна була повторити нова президентка, країна називається "Північна Македонія". Проте Сільяновська-Давкова замість цього сказала "Македонія", що протягом десятиліть було предметом суперечки між Скоп'є та Афінами.

На знак протесту пані посол Греції Софія Філіпіду залишила залу парламенту. Зазначається, що Міністерство закордонних справ Греції заздалегідь видало директиву на випадок, якщо пролунає неофіційна назва Македонії.

Напередодні, 11 травня, прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс попередив Скоп'є, що вони чекають на офіційну позицію прем'єр-міністра Північної Македонії, щоб побачити, як він називатиме свою країну. Міцотакіс додав, що сам він не погоджується з Преспанською угодою, яка закріпила компромісну назву — "Республіка Північна Македонія", однак пояснив, що поважає попередні рішення Греції.

Журналісти зауважили, що на церемонії інавгурації також не було лідерів сусідніх країн:

  • Болгарії,
  • Сербії,
  • Албанії.

Ці країни стверджують, не отримали запрошення вчасно.

Довідка

Північна Македонія та Греція сперечаються через назву ще з часів Другої світової війни, а після розпаду Югославії в 1991 році та виникнення незалежної македонської держави конфлікт лише загострився.

З 1991-го по 2019 рік Північна Македонія називалася Республікою Македонією, або просто Македонією, але Греція наполягала на зміні назви, щоб уникнути плутанини з грецькою провінцією Македонія, що межує із незалежною державою, а також античною державою Македонія.

Водночас македонці не бажали відмовлятися від назви своєї країни, а греки натомість робили спроби блокувати членство Скоп'є у НАТО та Європейському Союзі.

Зрештою, у червні 2018 року уряди Греції та Македонії дійшли консенсусу щодо найменування країни. Відтепер країна називається Республіка Північна Македонія. Проте у македонському суспільстві багато хто досі вважає, що країна має право називати просто Македонією.

Довідка про президенткау Північної Македонії

71-річна Сільяновська-Давкова — професорка університету та юристка — стала першою жінкою-президентом Північної Македонії. Однак Північна Македонія — парламентська республіка, і президент у ній має здебільшого церемоніальні функції.

А втім, найбільше місць у парламенті на виборах забрали християнські консерватори, яких часто називають націоналістами, які підтримують Сільяновську-Давкову.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський та Прем'єр-міністр Республіки Північна Македонія Талат Джафері підписали Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: