У Львові за підтримки німецького уряду відкрили найбільший в країні центр протезування та ортезування: як працює це рішення

У Львові відкрили найбільший в країні Центр протезування та ортезування UNBROKEN, який забезпечуватиме понад 1200 пацієнтів на рік сучасними протезами.

Про це повідомляє організація GIZ Ukraine, яка брала участь у створенні цього центру.

У чому проблема?

До повномасштабного вторгнення росії до 90% ампутацій в Україні складали ампутації в основному нижніх кінцівок на рівні стопи, гомілки. Більшість ампутацій раніше проводили через хвороби судин ніг. Наприклад, діабету. Частина – через онкологію і травми, отримані в ДТП.

Але через агресію росії протезування і реабілітації стали потребувати тисячі захисників. Потреба стала величезною.

"Мене дуже вразило, скільки людей в Україні зазнали тяжких поранень внаслідок російських ударів – і кожного дня цієї жорстокої війни їхня кількість зростає", наголошує член правління GIZ Інґрід-Ґабріела Хофен.

Яке рішення?

Міністерка економічної співпраці та розвитку Німеччини Свенья Шульце разом з міським головою Львова Андрієм Садовим офіційно відкрили Центр Протезування та Ортезування UNBROKEN.

Цей проєкт реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) в рамках "Спеціальна програма підтримки України / EU4ResilientRegions" та фінансується Федеральним урядом Німеччини.

Фото: Фейсбук / GIZ Ukraine

"Новий Центр Протезування та Ортезування UNBROKEN у Львові сприяє полегшенню буденного життя постраждалих: в майбутньому більше 1200 пацієнтів щорічно отримають тут найсучасніші протези.

Також триває підготовка спеціалістів, яких так не вистачає, – тих, що можуть виготовляти протези. За дорученням уряду Німеччини ми продовжимо працювати над тим, щоб забезпечити вкрай необхідну охорону здоров'я в Україні", – пояснює Хофен.

Як це працює?

Як розповідають, будівля розрахована на 30 робочих місць. Центр виготовлятиме близько 1 200 протезів на рік.

Фото: Фейсбук / GIZ Ukraine

Фото: Фейсбук / GIZ Ukraine

В одноповерховій будівлі загальною площею 1 000 квадратних метрів розмістилися:

  • центр виготовлення протезів,
  • аудиторії для навчання та досліджень,
  • кімнати для примірки та випробування протезів пацієнтами,
  • внутрішній дворик для відпочинку.

Фото: Фейсбук / GIZ Ukraine

Фото: Фейсбук / GIZ Ukraine

Центр оснащений новітнім обладнанням (AFT, Romedis) для виготовлення протезів верхніх і нижніх кінцівок.

"Це унікальний центр для України з точки зору швидкості будівництва і функції, яку він буде виконувати. Тисячу протезів в рік тут будуть отримувати наші Герої – чоловіки, жінки, діти. Це великий шанс, тому що сьогодні багато українців воюють і потребують цієї допомоги.

Це буде також великий навчальний центр для українських міст. Той досвід, який ми матимемо тут, будемо передавати українським містам і містам з цілого світу.

Ми маємо один з найсучасніших реабілітаційних центрів, маємо виробництво протезів, поруч будуємо житло для поранених, щоб усе була в комплексі і на найвищому рівні", – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Фото: Фейсбук / GIZ Ukraine

Також додали, що важливою частиною проєкту є навчання протезистів та ортопедів за стандартами ISPO (Міжнародного товариства протезування та ортопедії).

Близько 60 осіб беруть участь у навчальних програмах різних рівнів за підтримки німецького уряду та GIZ Ukraine. Успішні випускники отримують міжнародні сертифікати.

За словами генерального директора Першого медоб'єднання Львова Олега Самчука, новостворений Центр протезування та ортезування UNBROKEN збільшить потужності виробництва протезів в Україні. А значить – допоможе українцям, які потребують штучних кінцівок, швидше їх отримати.

Фото: Фейсбук / GIZ Ukraine

"Ми маємо допомогти якнайбільшій кількості людей. Саме тому повинні розширювати можливості виробництва. Ще один виклик часу – це фахівці, їх катастрофічно бракує. Україні має готувати спеціалістів з протезування і ортезування. І ми плануємо, що цей Центр стане потужним навчальним хабом в Україні.

За останній рік на нашій базі уже відбулася низка навчань для 51 працівника протезних підприємств з різних куточків України. А вже 21 травня у цьому Центрі розпочнеться наступний модуль авторитетних у світі навчань Human Study.

Також це буде місцем для проведення досліджень у протезуванні та розробці українських стартапів. Щиро дякуємо партнерам за підтримку українців, що воюють за свою свободу", – зазначив Самчук.

Серед іншого, центр також розроблятиме матеріали для національної програми підготовки українських тренерів з протезування, які зможуть передавати свій досвід майбутнім фахівцям та збільшувати кількість спеціалістів у цій галузі.

Нагадаємо, що у столиці створять муніципальний центр протезування для військових на базі Київської міської клінічної лікарні № 12.

Свіжі дописи

  • Новини

Швейцарія мобілізувала 4 тисячі військових для охорони Саміту миру щодо України

Армія Швейцарії мобілізує 4 000 військовослужбовців. Вони будуть допомагати з охороною саміту миру, який Україна… Читати більше

Monday June 3rd, 2024
  • Новини

На Донеччині безвісти зник журналіст та військовий Олександр Петраковський: не повернувся з бойового завдання

Під час боїв поблизу Часового Яру на Донеччині не повернувся з бойового завдання командир механізованої роти, молодший… Читати більше

Monday June 3rd, 2024
  • Новини

В Україні запустили сайт, присвячений санкціям проти росії

В Україні запустився сайт, присвячений санкціям, запровадженим проти росії через її агресію проти нашої країни.… Читати більше

Monday June 3rd, 2024
  • Новини

Білий дім: Відсутність Байдена на Саміті миру жодним чином не применшує рівня підтримки України з боку США

Присутність на Глобальному саміті миру у Швейцарії віцепрезидентки Камали Гарріс замість Президента Джо Байдена жодним… Читати більше

Monday June 3rd, 2024
  • Новини

Парламент Швейцарії відхилив пропозицію щодо виділення Україні $5,5 млрд допомоги

Рада кантонів Швейцарії – верхня палата парламенті – на засіданні 3 червня очікувано відхилила пропозицію,… Читати більше

Monday June 3rd, 2024
  • Новини

Підвищення тарифу на світло для населення дозволить відновити державну генерацію, – Міненерго

Додаткові кошти, які отримають енергетики за рахунок підвищення тарифу на електроенергію для населення, будуть спрямовані… Читати більше

Monday June 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.