fbpx
Сьогодні
19:41 09 Тра 2024

У Мінцифри нагадали, як залишатися з інтернетом під час блекаутів

Фото: Телеграм / Мінцифри

У разі погодинних вимкнень електроенергії українці можуть залишатися з інтернетом, якщо провайдер перейшов на енергоощадні мережі за технологією xPON. Також, щоб українці не залишилися зовсім без зв'язку, ще 2022 року було запущено національний роумінг.

Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації, пише Рубрика.

Домашній інтернет

У відомстві розповіли, що потрібно зробити, щоб мати доступ до стабільного інтернету навіть при відключеннях світла:

  • уточніть у вашого інтернет-провайдера, чи перейшов він на енергоощадні мережі за технологією xPON (це оптоволоконна мережа, яку використовують провайдери і яка дає змогу бути онлайн без електрики до 72 годин);
  • знайдіть найближчого до вас провайдера, який надає послуги xPON, і подайте заявку на підключення. Щоб прискорити процес, можна скооперуватися із сусідами;
  • придбайте повербанк для Wi-Fi-роутера та USB/DC-кабель, щоб заживити роутер від повербанка.
інструкція, інтернет

Фото: Телеграм / Мінцифри

Ще восени минулого року писали, що у середньому по всій Україні тільки 37% абонентів фіксованих мереж мають підключення до інтернет-мереж на базі PON. У Київській, Рівненській, Тернопільській областях, а також у Львові цей показник становить майже 60%.

Найгірша ситуація на той час була в Києві — 9%. Це повʼязано із тим, що столиця оснащена старими технологіями, які не підтримують PON.

Окрім того, через масований удар по енергетиці 8 травня 2024 року в усіх областях України можуть запровадити графіки відключення світла. Вже відомо, що пік очікується увечері з 18:00 до 23:00.

Мобільний зв'язок

Варто нагадати три прості кроки для того, щоб не залишитися ще й без зв'язку.

Через нестабільне електропостачання в мережах може зникати зв'язок на телефонах. Коли вимикається світло, станції мобільних операторів перемикаються на альтернативне живлення.

Як правило, батарей та генераторів вистачає на 4-5 годин роботи. Якщо після цього досі немає світла, станція може повністю відключитися і не обслуговувати абонентів.

Щоб не залишити українців зовсім без зв'язку, ще 2022 року було запущено національний роумінг. Це безкоштовна опція, яка дозволяє абонентам користуватись послугами інших операторів у зоні покриття.

мобільний зв'язок

Фото: thedigital.gov.ua

Щоб скористатися цією опцією, треба на смартфоні вимкнути автовибір мережі:

  • На Android – перейти в "Налаштування" – "Мобільна мережа" (або "Підключення") – "Оператор".
  • На iOS: "Параметри" – "Мобільні дані" – "Вибір мережі".

Потім треба знайти та вибрати доступну мережу – VODAFONE UA, UA-KYIVSTAR або LIFECELL. Якщо не вдалося зареєструватися, спробуйте знову або виберіть іншого оператора. Після цього можна дзвонити, приймати дзвінки, надсилати та отримувати смс-повідомлення.

Технологія xPON.

PON (passive optical network або "пасивна мережа") – це технологія, яка забезпечує доступ до інтернету в будинках з проведеними оптичними комунікаціями. У таких випадках оптика заводиться безпосередньо у квартиру.

Особливістю PON є деревоподібна архітектура, яка не потребує електропостачання для периферійних вузлів. Це дозволяє отримувати доступ до мережі навіть при локальних перебоях зі світлом за наявності резервного живлення у ваших девайсів.

Швидкість залишається високою, достатньою для перегляду онлайн-ТБ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: