fbpx
Сьогодні
17:19 09 Тра 2024

У Києві вперше провели EuroSummit громадських організацій

English version here

У Києві 9 травня вперше відбулась конференція EuroSummit. Подія мала на меті об'єднати представників державних інституцій та громадських організацій. Обговорювали євроінтеграцію України, її імідж серед країн-партнерок та економічні чинники вступу в ЄС.

На заході побувала і "Рубрика".

Директор міжнародного фонду "Відродження" Дмитро Шульга розповів — Україна перебуває на фінальному етапі підготовки до вступу в ЄС.

"Наша мета — знайти рівень інтеграції, що задовольнить і Україну, і ЄС… Зараз рівень підготовки до вступу [в ЄС] 90%", — заявив Дмитро Шульга. 

За його словами, 2024 рік стане визначальним в питанні євроінтеграції: саме цього року заплановані перші переговори про вступ України до ЄС.

Як погодилися спікери конференції, головний виклик для повного прийняття нашої країни як повноправного члена ЄС — це зміна іміджу. Нам потрібно змінювати уявлення про нашу країну із "бідної та знедоленої" до "сильної, яка може надати безліч можливостей". Саме тоді ми зможемо не тільки розказати, а й показати, чому ми важливі та корисні для європейського суспільства.

Окрім цього, українське суспільство має ще ряд внутрішніх викликів, які ми мусимо подолати, щоб наблизити та полегшити  процес євроінтеграції. 

"Ми запитали громадян, як вони самі оцінюють власну обізнаність щодо процесу вступу України до ЄС, щодо вимог, які ЄС ставить Україні до вступу і щодо потенційних вигод, які отримає Україна. Але тільки 1/3 громадян сказали, що за їхньою власною оцінкою, вони обізнані", — сказав Дмитро Шульга.

Керівниця Центру економічних досліджень Вероніка Мовчан наголосила, що є ще один виклик, який загострюється — втрата людського капіталу. Тут, на думку експертки, слід працювати над рухом до технологічності, "перевчатися", щоб бути максимально ефективними не тільки для Європейського союзу, а й для своєї країни. 

Керівник відділу "Європейська інтеграція, врядування та верховенство права, громадянське суспільство" Представництва ЄС Асьєр Сантільян своєю чергою наголосив, що, на його думку, головними проблемами залишаються:

  • корупція,
  • слабка система відбору на держпосади,
  • повільне освоєння європейського законодавства,
  • відсутність впровадження економічних реформ, що слугувало б заохоченням для повернення українців з-за кордону. 

За його словами, розв'язання цих питань стоять на першому місці. 

Нагадаємо, що посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова вважає цілком реальним приєднання України до ЄС у 2030 році.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: