fbpx
Сьогодні
16:30 09 Тра 2024

Для Миколаївського обласного краєзнавчого музею розробили нову айдентику

Фото: Денис Гончарук

Для Миколаївського обласного краєзнавчого музею команда агенції соціальних проєктів Platfor.ma розробила нову айдентику. В основі візуального стилю – музейні експонати, архівні фото та кольори природи Миколаївщини.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці музею, передає Рубрика.

У чому проблема?

У минулому році музей відзначив своє 110-річчя – датою заснування вважають 1913 рік, коли за ініціативою родичів природознавця та засновника приватного музею у м.Миколаєві Еммануїла Петровича Францова було відкрито Миколаївський міський природничо-історичний музей.

Зараз МОКМ є найбільшим музейним об'єднанням області з 5 філіями – тут зберігається понад 400 тис. експонатів.

Після початку повномасштабного вторгнення команда музею була змушена розібрати експозицію та евакуювати частину колекції, а у вересні 2022 року від потужних обстрілів сильно постраждала його будівля. Роботу музей відновив лише у березні 2023-го, і досі тривають роботи з відновлення його експозиції.

Яке рішення?

Platfor.ma створила нову айдентику для Миколаївського краєзнавчого музею.

"Ми закохались у Миколаївський обласний краєзнавчий музей з першого погляду – тут неймовірна команда та безліч автентичних експонатів, які мають дуже важливе значення як для Миколаєва, так і для всієї України, – кажуть у Platfor.ma. – Проте, авжеж, як у більшості державних музеїв України, у команди МОКМ просто не вистачає сил та ресурсів на якісне оновлення айдентики, особливо в часи війни. В той же час війна – це особливо важливий час для музеїв, аби бути видимими. Адже музеї зберігають національну пам'ять, формують ідентичність народу, руйнують імперські та радянські міфи й мотивують українців цікавитись власною історією. А нам дуже хотілось у цьому допомогти".

Фото: Денис Гончарук

Як це працює?

У основу айдентики поклали найцінніше – історичні та природничі експонати музею.

Знак логотипа – стилізований бронзовий казан – один із найбільш цікавих експонатів МОКМ.  Це унікальна пам'ятка білозерської культури (середина XIII — середина XI ст. до н.е), яку було знайдено випадково на території городища Дикий Сад у Миколаєві в 1930 році. У логотипі він розміщений на аркоподібній формі, пропорції та обриси якої відтворюють фасад арок комплексу будівель "Старофлотські казарми", де розміщується музей.

Літера "М" над формою казана – це перша літера з назви міста Миколаїв. Її графема натхненна шрифтами української книжкової графіки.

Іюстрація: Platfor.ma

Важливу частину візуальної ідентичності музею складають художні фото експонатів – від гончарних виробів трипільської культури до гербаріїв із зображенням червонокнижних рослин Миколаївщини. Кольорова гамма натхненна природою краю та залів експозиції музею.

Авторкою нової айдентики музею стала арт-директорка Platfor.ma Валерія Городчаніна.

"Не зважаючи на складне воєнне сьогодення, наш музей дуже популярний, – каже завідувачка відділом пересувних та стаціонарних виставок МОКМ Світлана Романенко. – На мій погляд дуже важливо, щоб музей був впізнаваний з першого погляду: за своїм логотипом, шрифтом, кольоровою гамою. І я дуже вдячна команді Platfor.ma, яка у тісної співпраці з колективом музею створили айдентику нашого закладу".

Оновлення айдентики стане лише початком змін у комунікаціях музею. Команда Platfor.ma спільно з командою МОКМ вже розпочала оновлення соцмереж установи – тепер там ще більше важливого та красивого контенту. Попереду:

  • запуск нового сайту МОКМ,
  • випуск альбому з експонатами музе,
  • навіть створення лінійки сувенірів.

Всі оновлення очікуються у травні-червні 2024 року. 

Нагадаємо, за підтримки Європейського Союзу в рамках програми House of Europe у музеї "Старофлотські казарми" міста Миколаєва відновлюють експозицію після ракетних обстрілів.

Окрім того, у Миколаєві понад 1000 архівних фотографій, на яких зображені вулиці, родини та сюжети історичних подій регіону в період від кінця ХІХ до першої половини ХХ століття та які зберігаються в Обласному краєзнавчому музеї, вже оцифрували.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: