В ISW вважають, що перевірка ядерної готовності у Білорусі є лінією рф на зменшення західної допомоги Україні

Оголошена у Білорусі раптова перевірка ядерної готовності одночасно з російською федерацією, вочевидь, має на меті посилити тиск на Захід у контексті надання військової допомоги Україні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики зазначають, що оголошення Білоруссю 7 травня раптової перевірки ядерної готовності, ймовірно, є частиною кампанії Кремля, спрямованої на те, щоб вплинути на прийняття рішень на Заході.

Як зауважують, Олександр Лукашенко, який видав розпорядження про участь білоруських військ у спільній з рф перевірці носіїв, сил і засобів нестратегічної ядерної зброї у межах Союзної держави, повторив стандартну риторику щодо:

  • білоруської доктрини стримування застосування ядерної зброї,
  • бажання уникнути вступу у війну проти України.

"Заява Лукашенка з'явилась наступного дня після того, як Міноборони РФ оголосило про підготовку до нестратегічних (тактичних) ядерних навчань із метою "відпрацювання підготовки та застосування" тактичної ядерної зброї, і, ймовірно, має на меті підтримати зусилля Кремля, спрямовані на примушення Заходу утриматися від надання додаткової військової допомоги Україні", – вважають американські фахівці.

За їхньою оцінкою, ні росія, ні Білорусь "не прагнуть до ядерної ескалації й застосування ними ядерної зброї залишається малоймовірним".

В ISW також звертають увагу на заяву Міноборони США від 6 травня про те, що не помічено змін у дислокації російських стратегічних ядерних сил, попри "безвідповідальну риторику Росії".

Погрози росії щодо використання ядерної зброї

Раніше повідомляли, що 6 травня путін погрожував Заходу «технічною готовністю» росії розпочати ядерну війну.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов, коментуючи наміри рф провести навчання із застосування тактичної ядерної зброї, заявив, що ядерний шантаж – стабільна практика режиму путіна.

Нагадаємо, також у березні минулого року російський диктатор володимир путін заявив, що домовився із самопроголошеним президентом білорусі олександром лукашенком про розміщення тактичної ядерної зброї на території рб. При цьому глава кремля розповів про передачу білоруським військовим ракетного комплексу "Іскандер", який може нести ядерну зброю.

Вже 25 травня лукашенко заявив про початок переміщення ядерної зброї рф до білорусі. Такої інформації не підтверджували ні країни Заходу, ні білоруські моніторингові канали.

Через місяць CNN з посиланням на неназваних представників американської розвідки повідомляло, що у США не сумніваються у переміщенні першої партії російської ядерної зброї до білорусі.

Свіжі дописи

  • Новини

Україна отримала від МВФ черговий транш у розмірі $2,2 млрд

Черговий транш розміром 2,2 млрд від Міжнародного валютного фонду отримала Україна: кошти спрямують на підтримку… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

У Дніпрі внаслідок ворожої атаки пошкоджено ТЦ: спалахнула пожежа біля медзакладу

У Дніпрі внаслідок ранкової ракетно-безпілотної російської атаки 3 липня сталося пошкодження одного з торгових центрів,… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

В ISW вважають, що окупанти атакують Торецьк, щоб далі просуватися на Часів Яр

Для того, щоб у Донецькій області створити оперативні можливості для просування або в районі Часового… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Байден пояснив, чому погано виступив на дебатах з Трампом

Президент США Джо Байден визнав свій поганий виступ на дебатах із Дональдом Трампом, пояснивши це… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Війська рф завдали удару ракетами та БпЛА: пролунали вибухи у Дніпрі, Херсоні та Запоріжжі

3 липня під час повітряної тривоги, яку оголосили на лівобережжі та півдні України, пролунали вибухи… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

У рф заявили про атаку морських дронів поблизу Новоросійська, де дислокується російський флот

У російській федерації поблизу міста Новоросійськ в ніч проти 3 липня відбулася атака невідомих безекіпажних… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.