Новини

Іспанія, Бельгія, Латвія та Фінляндія підтвердили участь у Глобальному саміті миру

Президент України Володимир Зеленський провів телефонні розмови з президентами Фінляндії та Латвії Александром Стуббом і Едгарсом Рінкевичсом, прем'єр-міністрами Іспанії та Бельгії Педро Санчесом і Александром Де Кроо. Усі вони підтвердили свою участь у Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії в червні цьогоріч.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Офіс Президента.

Глава Української держави подякував Александру Стуббу за лідерство в реалізації пункту Формули миру щодо екологічної безпеки та активну участь Фінляндії в інших напрямах. Президенти також обговорили продовження оборонної співпраці та можливість залучення фінського досвіду будівництва цивільних укриттів.

Лідери України та Латвії обмінялися думками щодо консолідації підтримки Саміту миру з боку країн світу. Володимир Зеленський подякував за підписання двосторонньої безпекової угоди в межах Вільнюської декларації G7 та окремо відзначив зобов'язання виділяти на підтримку нашої країни 0,25% ВВП щороку.

Президент України подякував Прем'єр-міністру Іспанії за активну підтримку Формули миру, її адвокацію серед країн Латинської Америки й Африки та за всю оборонну допомогу, зокрема для посилення ППО. Лідери відзначили завершення переговорів щодо тексту двосторонньої безпекової угоди в межах Вільнюської декларації G7. 

Із Премʼєр-міністром Бельгії обговорили оборонну та політичну співпрацю. Володимир Зеленський зазначив: Україна цінує рішення бельгійського уряду про початок передачі літаків F-16 уже цьогоріч. Глава держави також відзначив важливу роль бельгійського головування в ЄС у контексті інтеграції України й наголосив, що наша держава розраховує на фактичний початок переговорів про приєднання вже в червні.

Глобальний саміт миру у Швейцарії

Як повідомляла Рубрика, у січні 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Нагадаємо, ще у листопаді 2022 року Зеленський вперше озвучив "формулу миру", яка повинна була б посприяти завершенню повномасштабної війни на справедливих умовах.

Вищезгадану "формулу" обговорять під час Глобального саміту миру, який пройде у Швейцарії. Серед запрошених учасників немає Російської Федерації, але, як відзначав голова Офісу президента Андрій Єрмак, країна-терорист зможе взяти участь в засіданні під час наступних самітів.

Раніше, керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив участь росії в глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі.

Уряд Швейцарії визначився, що 15-16 червня проведе дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. росія не братиме участь у заході.

Свіжі дописи

  • Новини

У Харкові дві російські ракети вдарили по цвинтарю та місцю відпочинку, є постраждалі

Удень 19 травня росіяни атакували ракетами Харків. Під ворожим ударом опинилися цвинтар та популярне місце… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

В Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій: Зеленський із дружиною відвідали “Биківнянські могили”

Сьогодні, 19 травня, в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Президент Володимир Зеленський із… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Війська рф вдарили ще й по Куп’янському району: від влучань загинули 5 мешканців

Російсько-окупаційні війська 19 травня завдали ударів по Куп’янському району Харківської області: відомо про загиблих та… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Міністр оборони Британії вважає росію та Китай “прямою загрозою”

У Великій Британії стурбовані тісними відносинами між Москвою та Пекіном, і вважають, що росія та… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

У ДПСУ розповіли, чи будуть випускати чоловіків за кордон без оновлених військових даних

Прикордонники не будуть перевіряти, чи оновлені у чоловіків призовного віку, яким дозволений виїзд за межі… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Знай наших: збірна шаблісток України здобула перше командне золото на Кубку світу в Пловдиві

 У болгарському місті Пловдиві на Кубку світу з фехтування українські шаблістки здобули золото. Про це… Читати більше

Sunday May 19th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.