fbpx
Сьогодні
Відео 21:42 06 Тра 2024

Важливо, щоб лідерство могли проявити якнайбільше держав, - Зеленський говорив про Саміт миру

Фото: Офіс Президента

Президент Володимир Зеленський наголосив, що на Саміті миру лідерство мають проявити якнайбільше держав, зацікавлених у повній силі Статуту ООН та міжнародного права.

Про це глава держави зазначив у відеозверненні, передає Рубрика.

Зеленський розповів, що провів засідання Ставки.

"Перше – це фронт. Доповідь Головкома – він був на передовій, безпосередньо у бригадах. Доповів про ключові виклики та потреби. Готуємося. Була також доповідь щодо нашого власного виробництва зброї та комплектації наших бригад. Максимум робимо, щоб дати більше зброї для наших воїнів. Окремо обговорили постачання від партнерів – терміни постачання та можливість прискорити реальне надходження зброї та снарядів від партнерів. Реально. Фактично. За політичними рішеннями має бути реальна логістика – реальне отримання зброї нашими воїнами. Всі, хто залучений, мають зараз працювати 24/7 із партнерами, зокрема зі Сполученими Штатами", – зауважив президент.

Він зазначив, що сьогодні для нього було честю привітати із професійним днем наших воїнів-піхотинців.

"Це основа наших Збройних Сил України – це підрозділи, які на землі своєю силою, своїми діями, своєю стійкістю визначають, чий прапор на цій землі. І я дякую кожному нашому воїну, усім бойовим бригадам, які роблять максимум, щоб знищувати окупанта й захищати Україну. Сьогодні відзначив державними нагородами воїнів, які проявили себе найкраще саме в боях, та почесними відзнаками й бойовими прапорами – бойові бригади. Дякую вам, воїни! Дякую всім, хто дає Україні необхідні фронтові результати й захищає нашу державу та людей", – наголосив президент.

Розповів, що вдень було кілька міжнародних розмов.

"Зараз ми надзвичайно активно працюємо, готуючи інавгураційний Саміт – Саміт миру у Швейцарії. І важливо, щоб на Саміті змогли проявити своє лідерство якнайбільше держав, якнайбільше суб'єктів, які зацікавлені у повній силі Статуту ООН та міжнародного права", – сказав глава держави.

Він зазначив, що особисто запросив на Саміт миру президентів:

  • Литви і Польщі Гітанаса Наусєду та Анджея Дуду,
  • прем'єр-міністрів Естонії та Канади Каю Каллас та Джастіна Трюдо.

"Я подякував за підтримку нашої роботи заради справедливого миру – за підтримку Формули миру. Такий мир і справжнє відновлення спокою в міжнародних відносинах можливі лише за умови, що світова більшість долучиться до встановлення миру й примусить до миру Росію – примусить її визнавати базові правила нормального співжиття народів. Я вдячний усім партнерам, які допомагають нам із реалізацією цього завдання. Я вдячний кожному лідеру, який комунікує з іншими, щоб вони теж були на Саміті й теж сказали своє слово", – наголосив глава держави.

На його переконання, у теперішньому світі ніхто не має і не повинен мати привілею нав'язувати щось іншим народам, тим більше – нав'язувати насильством.

Президент підкреслив, що Українська формула миру базується на принципі, що кожен народ заслуговує на повагу.

"Саміт миру дає змогу не на словах, а реально показати, хто справді за рівноправ'я у світі. Завтра і найближчими тижнями будемо працювати з країнами та лідерами – будемо говорити, щоб міжнародне право було підтримане міжнародною солідарністю", – сказав Зеленський.

Глобальний саміт миру у Швейцарії

Як повідомляла Рубрика, у січні 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Нагадаємо, ще у листопаді 2022 року Зеленський вперше озвучив "формулу миру", яка повинна була б посприяти завершенню повномасштабної війни на справедливих умовах.

Вищезгадану "формулу" обговорять під час Глобального саміту миру, який пройде у Швейцарії. Серед запрошених учасників немає Російської Федерації, але, як відзначав голова Офісу президента Андрій Єрмак, країна-терорист зможе взяти участь в засіданні під час наступних самітів.

Раніше, керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив участь росії в глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі.

Уряд Швейцарії визначився, що 15-16 червня проведе дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. росія не братиме участь у заході.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: