Посилення ППО України: Науседа та Шольц в Литві обговорили низку питань

У Литві канцлер ФРН Олаф Шольц та президент Литви Гітанас Науседа обговорили низку питань, зокрема безпекову ситуацію в Європі й підтримку України, в тому числі – системами ППО.

Про це повідомляє пресслужба президента Литви, передає Рубрика.

Під час двосторонньої зустрічі Науседа та Шольц обговорили ситуацію з безпекою в регіоні та майбутній саміт НАТО у Вашингтоні.

"Втілюючи рішення Вільнюського саміту, ми повинні продовжувати думати про те, як зміцнити Балтійський регіон і східний фланг НАТО. Ми повинні прагнути повної реалізації оборонних планів НАТО та ротаційної моделі протиповітряної оборони, а також нарощувати інвестиції в оборону", – сказав Науседа.

Він також наголосив на важливості реалізації євроатлантичних прагнень України та значення цього для безпеки і стабільності всього євроатлантичного простору, оскільки "місце України – у сім'ї НАТО".

Президент Литви наголосив на тому, що високо цінує ініціативу та лідерство Німеччини у вжитті невідкладних заходів щодо посилення протиповітряної оборони України, в тому числі – рішення направити в Україну додаткову систему ППО Patriot.

"Литва приєднається до вашої ініціативи – ми плануємо допомогти Україні необхідними радіолокаційними системами для спостереження за повітряним простором", – зазначив литовський лідер.

Він привітав активізацію зв'язків між Литвою та Німеччиною у галузі оборонної промисловості.

"Сподіваюся, що рішення німецької компанії Rheinmetall працювати в Литві відкриє ще більше можливостей для розвитку співпраці між підприємствами оборонної промисловості", – зазначив Науседа.

Науседа та Шольц також відвідали в Пабраде німецьких солдатів, які входять до складу бойової групи посиленої передової присутності НАТО в Литві, і спостерігали за ходом масштабних військових навчань Бундесверу Grand Quadriga 2024.

При цьому глава Литви подякував Німеччині і особисто канцлеру ФРН за внесок у зміцнення обороноздатності Литви – рішення розмістити на постійній основі бригаду в Литві.

Довідка

На початку квітня до Вільнюса прибула перша група управління штабу німецької 45-ї механізованої бригади "Литва". Ці військові відповідатимуть за планування перекидання бригади до Литви та координацію вимог до військової інфраструктури.

До кінця року перша ланка штабу збільшиться до 150 військовослужбовців.

Нагадаємо, уряд Німеччини запропонував партнерам та третім країнам приєднатися до ініціативи з посилення української протиповітряної оборони.

Також повідомлялось, що німецька компанія Hensoldt відправить Україні ще 6 радарів TRML—4D для потреб ППО.

Свіжі дописи

  • Новини

Усик здобув феєричну перемогу над Ф’юрі та став абсолютним чемпіоном світу: Зеленський відреагував

У ніч на 19 травня у Ріяді, Саудівська Аравія, відбувся бій у надважкій вазі за… Читати більше

Sunday May 19th, 2024
  • Новини

Близько 5 тисяч постраждалих від війни українців евакуйовано на лікування за кордон, – МОЗ

Понад два роки повномасштабної війни Міністерство охорони здоровʼя України разом із Єврокомісією, ВООЗ та іншими… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

Укрзалізниця запустила оновлений сайт для купівлі квитків

АТ "Укрзалізниця" запустила оновлений сайт для купівлі залізничних квитків на будь-який поїзд. Рубрика, посилаючись на… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

У Часовому Яру немає жодного окупанта: розвідка показала, як ЗСУ відбили черговий штурм ворога

Вчора, 17 травня, російські окупанти вчергове спробували взяти місто Часів Яр штурмом – для атаки… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

путін хоче, щоб ми боялися і не підтримували Україну через страх, – прем’єр-міністр Естонії

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас вважає, що достатній підтримці України з боку вільного світу перешкоджає страх.… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

Замах на Фіцо: суд обрав запобіжний захід нападнику

Суд у словацькому місті Пезінок постановив взяти під варту Юрая Цинтулу, який 15 травня вчинив… Читати більше

Saturday May 18th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.