Новини

Міністр енергетики: Можливий запуск Запорізької АЕС росією – це абсурд

Міністр енергетики України Герман Галущенко вважає абсурдом запуск тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції російським персоналом.

Про це він повідомив в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міненерго.

Галущенко наголосив, що на окупованій росіянами Запорізькій АЕС немає ліцензованого персоналу для запуску її в роботу, а самодіяльність російських фахівців на станції може призвести до ядерного інциденту. Тому цивілізований світ повинен не допустити реалізації окупантами відповідного сценарію.

Очільник Міненерго зауважив, що ліцензію на експлуатацію станції мають виключно українські фахівці, яких наразі терористи не допускають на ЗАЕС.

«Навіть якщо уявити, що росіяни зберуть фахівців в росії і привезуть на станцію, то це буде неліцензований персонал. Запуск ними станції – це абсурд. Він неможливий ні в контексті українського законодавства, ні навіть російського та, звісно, міжнародного права», – зазначив міністр. 

Крім цього, Герман Галущенко наголосив на низці суттєвих технічних проблем на окупованому об'єкті, зокрема завершенні термінів використання ядерного палива та відсутності достатніх обсягів води для експлуатації реакторів.

«Проблема з постачанням води на станцію постала після знищення росіянами Каховської дамби. І якщо води в охолоджувачах вистачає, щоб шість блоків перебували у неробочому режимі, то для запуску ЗАЕС потрібні зовсім інші обсяги води», – пояснив він.

Міністр додав, що намагання окупантів забезпечити потреби станції водою за рахунок розробки свердловин також не відповідає жодним стандартам.

Нагадаємо, що Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Вона була окупована у перші тижні повномасштабного вторгнення Росії.

Росіяни перетворили ЗАЕС на військовий об'єкт, розмістивши там солдатів та техніку. Також окупанти замінували територію станції. На АЕС працює український персонал, хоча росіяни прислали своє так зване "керівництво" з Москви. Також на ЗАЕС перебуває моніторингова місія МАГАТЕ.

Останні події на ЗАЕС

7 квітня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що на території Запорізької АЕС вибухнув безпілотник.

9 квітня росія на новий рівень вивела свою пропаганду. Звинувачення в бік України в ударах дронів по ЗАЕС мають на меті спроби приховати власні наміри.

Пізніше Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що російські окупаційні війська 9 квітня вчергове зімітували удар по Запорізькій атомній електростанції за допомогою дронів. У ГУР підкреслили, що Україна не вчиняє жодних військових дій чи провокацій щодо станції.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також 18 квітня вчергове навчальний центр Запорізької атомної електростанції був атакований ударним безпілотником.

Нагадаємо, Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

А Радбез ООН поклав на росію всю відповідальність за інциденти на ЗАЕС, а Україна відкинула її "божевільні звинувачення".

Свіжі дописи

  • Новини

Близько 5 тисяч постраждалих від війни українців евакуйовано на лікування за кордон, – МОЗ

Понад два роки повномасштабної війни Міністерство охорони здоровʼя України разом із Єврокомісією, ВООЗ та іншими… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

Укрзалізниця запустила оновлений сайт для купівлі квитків

АТ "Укрзалізниця" запустила оновлений сайт для купівлі залізничних квитків на будь-який поїзд. Рубрика, посилаючись на… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

У Часовому Яру немає жодного окупанта: розвідка показала, як ЗСУ відбили черговий штурм ворога

Вчора, 17 травня, російські окупанти вчергове спробували взяти місто Часів Яр штурмом – для атаки… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

путін хоче, щоб ми боялися і не підтримували Україну через страх, – прем’єр-міністр Естонії

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас вважає, що достатній підтримці України з боку вільного світу перешкоджає страх.… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

Замах на Фіцо: суд обрав запобіжний захід нападнику

Суд у словацькому місті Пезінок постановив взяти під варту Юрая Цинтулу, який 15 травня вчинив… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

Генштаб: на більшості напрямків по всій лінії фронту зберігається динаміка боєзіткнень

З-поміж 77 бойових зіткнень за цю добу сім ще тривають. Найгарячіше – на Покровському напрямку.… Читати більше

Saturday May 18th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.