Новини

Щодня відмовляють у виїзді за кордон близько 150 громадянам, – Держприкордонслужба

Прикордонники щодня відмовляють у виїзді за кордон близько 150 особам. Деякі з цих осіб не мають потрібних документів для виїзду з України, а інші – не підпадають у категорію пропуску.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на речника Державної прикордонної служби України Андрія Демченка в ефірі телемарафону.

"Щоденно ми відмовляємо у виїзді за межі нашої країни близько 120-150 особам, які не підпадають під категорію пропуску, які не мають необхідних документів, які б давали право на перетин кордону", – заявив він.

Як зазначив речник, станом на сьогодні в Україні не змінюються правила перетину кордону. Хоча він не виключив, що через новий закон про мобілізацію у правилах виїзду за кордон можуть зʼявитися зміни. Але вони не будуть кардинальними.

"Звісно, що є новий закон про мобілізацію, є певні зміни у статті щодо тих осіб, які матимуть відстрочку. Тому все ж таки, можливо, варто очікувати, що будуть зміни у правилах перетину кордону, які має розглянути і затвердити уряд", – сказав Демченко.

Виїзд чоловіків за кордон

Нагадаємо, що в Україні з лютого 2022 року діє загальна мобілізація. У зв'язку з цим військовозобов'язаним заборонений виїзд за кордон. Чоловік можна виїжджати з України лише за певних обставин (на лікування, супроводження людей з інвалідністю тощо).

Крім того, в Україні з 18 травня набирає чинності новий закон про мобілізацію. Раніше речник Держприкордонслужби зазначав, що за новим законом для деяких категорій українців можуть змінитися правила виїзду за кордон. Йдеться про категорію громадян, які мають відстрочку від призову.

Повернення чоловіків з-за кордону 

Нагадаємо, 11 квітня Рада ухвалила у другому читанні закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", він вже підписаний президентом та опублікований.

А 23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном. На його думку, перебування за кордоном не звільняє громадянина від "обовʼязків перед Батьківщиною", зокрема щодо оновлення своїх даних у військкоматах, і саме тому, за його словами, він доручив припинити надання деяких послуг таким людям.

МЗС пізніше вказало, що після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року "процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону".

Своєю чергою в Європейському Союзі заявили, що "взяли до уваги" рішення Міністерства закордонних справ України щодо призупинення надання послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах.

24 квітня Уряд України заборонив пересилати за кордон оформлені паспорти громадянина України та паспорти для виїзду за кордон, що належать чоловікам призовного віку. Про це йдеться у постанові Кабінету міністріа України № 443.

Свіжі дописи

  • Новини

У Часовому Яру немає жодного окупанта: розвідка показала, як ЗСУ відбили черговий штурм ворога

Вчора, 17 травня, російські окупанти вчергове спробували взяти місто Часів Яр штурмом – для атаки… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

путін хоче, щоб ми боялися і не підтримували Україну через страх, – прем’єр-міністр Естонії

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас вважає, що достатній підтримці України з боку вільного світу перешкоджає страх.… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

Замах на Фіцо: суд обрав запобіжний захід нападнику

Суд у словацькому місті Пезінок постановив взяти під варту Юрая Цинтулу, який 15 травня вчинив… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

Генштаб: на більшості напрямків по всій лінії фронту зберігається динаміка боєзіткнень

З-поміж 77 бойових зіткнень за цю добу сім ще тривають. Найгарячіше – на Покровському напрямку.… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

Зеленський відкрив пам’ятний камінь на місці майбутнього Меморіалу жертвам геноциду кримськотатарського народу

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у відкритті памʼятного каменя, на місці якого в майбутньому… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Що відбувається

5 головних рішень тижня — благодійні вишиванки та мобільний застосунок Резерв+

Щосуботи "Рубрика" пропонує короткий дайджест ТОП-5 рішень тижня, які наближають перемогу України: ❤️‍🩹 Укрзалізниця передала… Читати більше

Saturday May 18th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.