Politico: Україна все більше зацікавлена в американських MQ-9 Reaper

Україна все більше зацікавлена в отриманні розвідувального безпілотника MQ-9 Reaper від Сполучених Штатів Америки, піднявши його на перше місце в списку бажань за останні місяці.

Про це пише Politico.

Як зазначають у виданні, інтерес до цих БпЛА зріс, оскільки Україна планує операції на літо та шукає нові способи допомогти ідентифікувати російські цілі глибоко в тилу.

З перших днів війни MQ-9 Reaper був пріоритетом для Києва, оскільки він прагнув використовувати їх для заподіяння ударів і спостереження.

Однак, як заявляли чотири джерела Politico, знайомих із цією проблемою, нещодавно Україна відмовилась від частини намірів і в основному зацікавлена у використанні Reapers лише для розвідки, знайомих із цією проблемою.

Троє представників галузі та особа, знайома з українськими запитами, заявили, що бажання отримати безпілотники не є новим, але що запит став більш важливим для Києва, оскільки він шукає будь-які переваги на полі бою, які може отримати.

За інформацією видання, своєю чергою Сполучені Штати Америки, як і раніше, не наважуються надати MQ-9 Reaper через побоювання, що росія може їх збити.

Нагадаємо, що ще у 2022 році група членів Конгресу, до складу якої увійшли представники обох партій, закликала Міноборони США дати Україні сучасні безпілотники, які досі не надавалися.

Лист від 17 членів Конгресу адресований главі Пентагону Ллойду Остіну і датований 21 серпня.

У ньому зазначають, що Україна могла б краще протистояти російським загрозам із передовими безпілотниками, як MQ-1C Gray Eagle або MQ-9A Reaper. 

"Ці передові системи можуть розташовуватися далеко від лінії фронту і забезпечувати постійне спостереження, точне відстеження з великою дальністю і визначення цілей, що необхідно для боротьби з російськими ракетами", зазначили у листі.

Однак тоді ж стало відомо, адміністрація Байдена через побоювання ескалації не надасть Україні сучасні безпілотники, попри прохання Києва та двопартійної групи членів Конгресу.

Пентагон же відхилив запит, побоюючись, що надання безпілотників Gray Eagle MQ-1C може призвести до ескалації конфлікту і дати сигнал Москві, що США надають зброю, яка може бути націлена на позиції на території росії.

Американські чиновники часом також висловлювали занепокоєння, що технології на борту безпілотника можуть бути вкрадені на полі бою. Але побоювання, що камери на борту платформи можуть бути викрадені, якщо апарат буде збитий, не були центральним аспектом рішення, сказали чиновники.

Варто додати, що Україна отримає від Сполучених Штатів Америки передові ударні дрони з вогнепальною зброєю на борту виробництва Feloni Aero.

Свіжі дописи

  • Новини

У Санкт-Петербурзі на території військової академії зв’язку пролунав вибух: є поранені

У Санкт-Петербурзі прогримів вибух на території військової академії зв’язку. Місцева влада заявила про постраждалих. Про… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

У Львівському історичному музеї відкрили виставку меморіальних вишиванок

Днями у Львівському історичному музеї презентували виставковий проєкт «(Не)тлінні». Його присвятили Всесвітньому дню вишиванок, а… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Генштаб: ворог активно наступає на Покровському і Придніпровському напрямках, Сили оборони стримують натиск

На Краматорському, Покровському та Придніпровському напрямках зросла кількість бойових зіткнень, на Харківському напрямку українські захисники… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Мінветеранів перезапускає бренд “Створено захисниками”

Міністерство у справах ветеранів спростило алгоритм отримання ветеранами-підприємцями маркування “Створено захисниками”. Про це повідомляє Рубрика,… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

У російському Туапсе зупинився НПЗ через атаку українських безпілотників, – Reuters

Пожежа на російському нафтопереробному заводі у російському Туапсе призвела до його аварійного закриття. Раніше завод… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Обстріл Харкова: зросла кількість загиблих та поранених

У Харкові зросла кількість загиблих та поранених унаслідок сьогоднішнього удару російських військ по місту. Про… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.