fbpx
Сьогодні
21:30 03 Тра 2024

Зеленський: обмін полоненими "всіх на всіх" можливий не тільки після закінчення війни, а й у межах Саміту миру

Фото: Офіс Президента

Президент Володимир Зеленський анонсував, що на саміті миру, який відбудеться цьогоріч у червні у Швейцарії, розглядатимуть питання обміну військовополонених у форматі «всіх на всіх» між росією та Україною.

Про це Глава держави сказав під час зустрічі з курсантами Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, цитує Рубрика.

"Бажано обміняти всіх на всіх. Всі адекватні країни підтримують цей трек. У нас ідуть обміни, вони ідуть повільніше, ніж хотілося б. Про обмін "всіх на всіх" деякі кажуть: "тільки після закінчення війни". Бо це є однією з умов закінчення війни. Я вважаю, що в нас є можливість спробувати це зробити раніше. Є практичний майданчик на Саміті миру 15-16 червня", – зауважив Президент.

За словами Зеленського в України є три пріоритетні питання на  Саміті: енергетична та ядерна безпека, далі питання вільного судноплавства та обміну. Це гуманітарний трек з двома підпитаннями: обмін всіх на всіх та повернення дітей, які були силою депортовані до росії.

За його словами, якщо такі треки будуть підтримані учасниками саміту, то планується визначити відповідальні за позитивні результати по цих напрямках держави.

"Якщо всі країни підтримають ці перші три питання, то далі будуть докладні напрацювання та їх вирішення у посередництві з країнами з російською стороною", – додав президент.

Нагадаємо, раніше речник президента Сергій Никифоров заявив, що учасники саміту миру, який пройде 15-16 червня в Швейцарії, розроблять спільну переговорну позицію, яку передадуть росії.

Глобальний саміт миру у Швейцарії

Як повідомляла Рубрика, у січні 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Нагадаємо, ще у листопаді 2022 року Зеленський вперше озвучив "формулу миру", яка повинна була б посприяти завершенню повномасштабної війни на справедливих умовах.

Вищезгадану "формулу" обговорять під час Глобального саміту миру, який пройде у Швейцарії. Серед запрошених учасників немає Російської Федерації, але, як відзначав голова Офісу президента Андрій Єрмак, країна-терорист зможе взяти участь в засіданні під час наступних самітів.

Раніше, керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив участь росії в глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі. Він не виключив участі росії у другому такому саміті.

Уряд Швейцарії визначився, що 15-16 червня проведе дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. росія не братиме участь у заході.

За даними швейцарських ЗМІ, у Глобальному саміті миру може взяти участь президент Сполучених Штатів Джо Байден.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: