fbpx
Сьогодні
Фото 13:55 03 Тра 2024

Як в Славутичі драйвували зміни для малечі: рішення місцевого дитячого садочку

Читач "Рубрики" поділився історією з рецептом про те, як дитячий садок в Славутичі змінював звички своїх вихованців.

Крунк  —  один з шести дитсадочків міста Славутич. Разом з вихованцями, батьками колектив закладу робить багато проектів, завдяки яким там сонячно й повно життя. Один з останніх проектів має відношення до дитячого харчування.

У чому проблема?

Виявилось, діти не дуже радо сприймають новинки меню, звісно, якщо це не картопля фрі. І в садку знайшли що з цим робити.

Як в Крунку привчали до нової їжі, і кого для цього залучили. Історія з рецептом.

"В нас були різні проекти, можна сказати, що постійно в садочку є тема, над якою ми працюємо. Вивчали разом з дітьми роздільний збір вторсировини, садимо город, робимо винаходи, вивчаємо життя в усьому його різноманітті", – розповідає Лариса Дмитрівна, завідуюча.

Лариса Дмитрівна, завідуюча

Коли заклад впровадив нове меню, то отримав цікавий виклик– як змінити звички дітей, як зробити так, щоб вони його скуштували й зрозуміли, що це смачно.

"Коли вводили меню, помітили, що діти стали менше їсти. Проблема була в тому, що діти одразу відмовлялись їсти, не куштуючи новинки" — продовжує пані Лариса.

Яке рішення?

В закладі вже робили проект про кухню, де знайомили родини з тим, як на все влаштовано, де зберігаються, закуповуються продукти, хто готує, яке обладнання.

Лариса Дмитрівна зазначає:

"Тут мали застосувати інший підхід. Треба було переконати саме дітей. Тоді вирішили залучити батьків. Зробити їх драйвером змін. Діти знають і відчувають, що батьки – це їхня безпека, тому довіряють. Залишилось ознайомити батьків з позиціями дитячого меню."

Як це працює?

Так в Крунку з'явилась ідея сімейних дегустацій нових страв. Батьки, забираючи дітей, могли скуштувати страви.

Зі слів завідуючої :

"Це виглядало красиво. Ми обожнюємо впроваджувати щось естетичне. Окремий прийом – декорування страв. Для дітей це важливо, створює відчуття, що їжа – спеціально для них. А по-друге, мали результат. Тарілки стали швидке і якісніше порожніти. І ще – родини почали говорити більше про садочок вдома, діти стали слідкувати за харчуванням дорослих."

"А якщо дитина вже стала на вірний шлях, вона нікому спокою не дасть" – додає пані Лариса.

Вікторія, вихователька-методистка зауважкує:

"Коли розробили нове меню. В ньому вже не було так багато каш, супів, нові страви: фішболи, гратен, суп по-болгарські… Такого раніше не було, здебільшого батьки вдома не готують такі страви і дітей треба було привчити, показати їм, що це цікаво. В мене двоє дітей відвідують Крунк і хітом в нас стала гарбузова каша з яйцем."

Хтось з дорослих куштував, коли забрав дітей, хтось з батьків приходив спеціально. Для цього було відведено спеціальне міце, подію садочок висвітлював на свої сторінках в соцмережах.

Наталія говорить:

"Було приємно, коли дітки кликали когось зі своїх батьків, щоб ті спробували.Разом з медсестрами, кухарями ми спостерігали, що користується попитом і вже потім коригували меню.Додаємо новинок і окрім страв. Наприклад, вчора поставили на столики весняні квіти, діти питають чи не свято це якесь – ні, просто обід".

Батьки іноді казали, що їхні діти певних страв точно, ну точно, їсти не будуть. А потім це стало родинними рецептами. То іноді не варто обмежувати враження дитини, через свої стереотипи.

"Ми завжди спостерігаємо за тим, як діти їдять. В мене сюди дитина теж ходить, цікавлюсь, що їм до вподоби. Перед дегустацією батьками трохи хвилювалась", – розповідає шеф-кухарка Людмила Галуза.

Шеф-кухарка Людмила Галуза

Людмила ділиться важливим спостереженням, що зараз в меню шкіл і садочків значно менше цукру й солі. Багатьом з дітей це незвично. Тому не варто зловживати цим вдома, так дитині буде легше звикнути. І корисніше.

"А ще діти дуже сучасні: як на групу заходжу і їм смачно було, то кажуть, що ставлять нам "лайк». На восьмій групі, хлопець сказав, що в нас тут не садочок, а ресторан якийсь. Стараємось щось придумати, заохотити, розуміємо, що це корисна їжа, і воно того варте. Іноді батьки питають як щось готувати, то ніколи не відмовляємо розповісти. Готуємо з любов'ю", – пані Людмила ділиться враженнями про дітей.

Віта, помічниця виховательки

Віта, помічниця виховательки, каже, що до цього її дитина любила більш одноманітну їжу. А тепер навіть замовляє вдома те, що їла в садочку. Для Максима, сина, гарбузова каша стала справжнім хітом.

"Він, взагалі, зрозумів смак гарбуза як продукту. Є й складні моменти – син все ще не дуже любить рибу, як і багато дітей, не подобається її запах" – ділиться досвідом мама.

Віта каже, що була дуже здивована, коли син почав агітувати за ячневу кашу, скажімо чесно, не дуже популярний продукт. А ще, з її слів, Максим став навертати її старших дітей на нове харчування. Але вони підлітки, там з агітацією вже не так просто.

"Дитинство існує, щоб маленькі люди мали час на дослідження світу. Вони вивчають його вюди, де контактують з оточенням. Їжа — це теж спосіб пізнання навколишнього. В Славутичі багато уваги приділяють безбар'єрності, інклюзії. Тому ми намагаємось показати життя дітям, як щось різноманітне, так формується смак, зв'язок з рідними, терпимість. В нашому багатокультурному місті це важливо", – говорить завідуюча садочком Гусєва Лариса Дмитрівна.

Бонусом до матеріалу рецепт однієї з найпопулярніших позицій дитячого меню від шеф-кухарки садику – Людмили Галузи:

  • Очищаємо гарбуз, нарізаємо скибочками.
  • Сто грам, якщо окрема порція. (на кухні садочку Людмила бере 3 кг гарбуза).
  • Скибки гарбуза припустити в каструлі до пом'якшення. Перебити блендером або перетерти.
  • Два сирих яйця, збити як для омлету та змішати з тертим гарбузом.
  • Додати трішки солі та масла, вилити на змащений протвинь, помістити в духовку.
  • За 10-15 хвилин все буде готове.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: