Скібіцький дав інтерв’ю The Economist: говорив про загрозу для Часового Яру, важкий травень та план наступу рф

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький дав інтерв'ю виданню The Economist в якому назвав травень складним для українців та розповів де ворог ще може розпочати наступ у разі просування на Донбасі.

Про це пише Рубрика з посиланням на інтерв'ю The Economist.

Як прогнозує представник ГУР, рф насамперед йде за своїм планом так званого "звільнення" всіх східних районів Донецької та Луганської областей України. Це завдання, яке незмінне з 2022 року.

Він каже, що окупанти отримали наказ "взяти щось" до помпезного святкування Дня перемоги в москві 9 травня, або, якщо це не вдасться, то до візиту диктатора володимира путіна до Пекіна на тиждень пізніше. Швидкість і успіх просування визначатимуть, коли й де росіяни завдадуть наступного удару.

"Наша проблема дуже проста: у нас немає зброї. Вони завжди знали, що квітень і травень будуть для нас важкими", – каже Скібіцький.

Не виключив втрату Часового Яру

The Economist пише, що висотний опорний пункт у місті Часів Яр є для України предметом занепокоєння, адже його втрата відкриває шлях на останні великі міста Донецької області

Скібіцький каже, що, ймовірно, це лише питання часу, коли це місто впаде, так само як Авдіївка, яку росіяни розбомбили дощенту в лютому.

"Звичайно, не сьогодні-завтра, але все залежить від наших резервів і запасів", – додає представник ГУР.

Наступ рф на Харківську та Сумську області

Якщо дивитися ширше, Скібіцький припускає, що рф готується до наступу в районі Харківської та Сумської областей на північному сході. За його словами, час коли це може відбутися залежить від міцності української оборони на Донбасі.

Він припускає, що основний наступ ворога розпочнеться "наприкінці травня або на початку червня".

Скібіцький розповів, що країна-агресор має загалом 514 000 сухопутних військ, залучених в українській операції, що перевищує оцінку у 470 000, наведену минулого місяця головнокомандувачем НАТО, генералом Крістофером Каволі.

За словами українського розвідника, російське північне угруповання, яке базується на кордоні з Харковом, наразі налічує 35 000 військових, але, ймовірно, буде збільшене до 50 000-70 000.

РФ також формує "дивізію резервів" (тобто від 15 000 до 20 000 осіб) у центральній частині росії, яку вона може додати до основних сил. Втім цього "недостатньо" для операції з захоплення великого міста, каже генерал-майор. The Economist зазначає, що такої ж думки дотримуються західні військові. Втім, можливими є менш масштабні операції.

"Швидка операція, щоб увійти і вийти – можливо. Але операція з захоплення Харкова чи навіть Сум – це зовсім іншого порядку. Росіяни це знають. І ми це знаємо", – акцентує Скібіцький.

"Тришаровий" план дестабілізації

Травень буде ключовим місяцем, каже генерал-майор, оскільки Росія застосовує "тришаровий" план дестабілізації країни.

  • Головний фактор – військовий. Попри затримку допомоги від США, сама зброя надходитиме на українські позиції тижнями. Розвідник зазначає, що навряд чи вона зможе зрівнятися з російськими запасами снарядів або забезпечити ефективний захист від низькотехнологічних, руйнівних керованих авіабомб, якими майже щодня РФ атакує Україну.
  • Другий фактор – це російська дезінформаційна кампанія в Україні, спрямована на підрив української мобілізації та політичної легітимності Володимира Зеленського, чий президентський термін умовно закінчується 20 травня. Скібіцький заявив, хоча Конституція чітко дозволяє його продовження на невизначений термін у воєнний час, його опоненти вже наголошують на вразливості президента.
  • Третім фактором, за словами представника ГУР, є невпинна кампанія Росії з міжнародної ізоляції України. Він каже, що росіяни "будуть розхитувати ситуацію у будь-який спосіб".

Мобілізація в Україні

З грудня ситуація трохи покращилася, але генерал-майор Скібіцький не хоче оголошувати про припинення надзвичайної ситуації. Українські чиновники занепокоєні тим, що наступна хвиля мобілізованих новобранців призведе до невмотивованих солдатів із поганим моральним духом, пише видання. Єдиним рятівним моментом, за словами генерала, є те, що росія стикається з аналогічними проблемами. Її армія невпізнанна серед професійного корпусу, який розв'язав війну. Але Росії ще належить кинути їх у бій, розтягуючи і без того напружену обороноздатність України.

Про перемогу України та переговори з рф

Скібіцький вважає, що Україна не зможе перемогти Росію лише на полі бою. Навіть якби вона змогла відтіснити російські війська до кордонів – а це все більш віддалена перспектива – це не закінчило б війну. Такі війни можуть закінчитися лише договорами, каже він.

Розвідник зазначив, що наразі обидві сторони намагаються зайняти "найвигіднішу позицію" перед потенційними переговорами, алезмістовні переговори можуть розпочатися не раніше другої половини 2025 року. До того часу РФ зіткнеться з серйозними "зустрічними вітрами".

Російські військові виробничі потужності розширилися, але досягнуть плато на початку 2026 року через нестачу матеріалів та інженерів, вважає генерал-майор. За його словами, обидві сторони можуть врешті зіткнутися з нестачею зброї, "але якщо нічого не зміниться – в України вона закінчиться першою".

"Росія може взяти країни Балтії за сім днів"

На думку Скібіцького, найбільшим невідомим фактором війни є Європа, а якщо сусіди України не знайдуть способу збільшити оборонне виробництво для допомоги у боротьбі з російською агресією, вони теж зрештою опиняться під прицілом Росії.

Він применшує значення 5 статті НАТО (якщо член НАТО зазнає збройного нападу, всі інші члени Альянсу розглядають цей напад як напад на них усіх і вживають заходів, які вони вважають необхідними для надання допомоги члену Альянсу, що зазнав нападу, – ред.) і навіть присутності військ НАТО в країнах, що межують з Україною. Ця стаття, на його думку, може виявитися малозначущою на практиці.

"Росіяни захоплять Прибалтику за сім днів. Час реакції НАТО – десять днів", – стверджує Скібіцький.

При цьому він зауважує, що хоробрість і жертовність України дали Європі багаторічну фору, усунувши безпосередню загрозу з боку колись страшних російських повітряно-десантних військ і морської піхоти щонайменше на десятиліття.

Тепер, за словами представника ГУР, питання полягає в тому, чи віддячить Європа за це, залишивши Україну в грі.

"Ми будемо продовжувати боротися. У нас немає вибору. Ми хочемо жити. Але результат війни […] залежить не лише від нас", – підсумував Скібіцький.

Як повідомлялось, росіяни продовжують просування вперед, тиснучи на українських військових артилерію та авіацією. Як розповідав речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин, росіяни цілодобово штурмують українські позиції на Авдіївському напрямку.

Наразі найгарячіші бої, зокрема, йдуть за село Очеретине. Як говорив Волошин, російська армія намагається прорвати оборону українських захисників чотирма бригадами. ЗСУ зі свого боку залучають до оборони сили та засоби з резерву.

2 травня в ЗСУ повідомили, що російським військам вдалося прорватися та закріпитися в селищі Очеретине в Покровському районі. Проте та частина населеного пункту, на якій перебуває противник, – під вогневим контролем військ ЗСУ. Бої тривають.

Свіжі дописи

  • Новини

У Санкт-Петербурзі на території військової академії зв’язку пролунав вибух: є поранені

У Санкт-Петербурзі прогримів вибух на території військової академії зв’язку. Місцева влада заявила про постраждалих. Про… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

У Львівському історичному музеї відкрили виставку меморіальних вишиванок

Днями у Львівському історичному музеї презентували виставковий проєкт «(Не)тлінні». Його присвятили Всесвітньому дню вишиванок, а… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Генштаб: ворог активно наступає на Покровському і Придніпровському напрямках, Сили оборони стримують натиск

На Краматорському, Покровському та Придніпровському напрямках зросла кількість бойових зіткнень, на Харківському напрямку українські захисники… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Мінветеранів перезапускає бренд “Створено захисниками”

Міністерство у справах ветеранів спростило алгоритм отримання ветеранами-підприємцями маркування “Створено захисниками”. Про це повідомляє Рубрика,… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

У російському Туапсе зупинився НПЗ через атаку українських безпілотників, – Reuters

Пожежа на російському нафтопереробному заводі у російському Туапсе призвела до його аварійного закриття. Раніше завод… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Обстріл Харкова: зросла кількість загиблих та поранених

У Харкові зросла кількість загиблих та поранених унаслідок сьогоднішнього удару російських військ по місту. Про… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.