fbpx
Сьогодні
Фото 15:15 03 Тра 2024

Стартував проєкт присвячений народній культурі Північного Причорномор'я

English version here

Команда агенції соціальних проєктів Platfor.ma дослідила народну культуру Миколаївщини й Одещини та створила проєкт "Скарби Північного Причорноморʼя". У ньому зібрали найцікавіші давні вироби народних майстрів регіону – від архітектурних елементів оздоблення будинків до кераміки, вишивки й ткацтва. 

Про це інформує Рубрика.

Український Південь упродовж тисячоліть населяли різноманітні народи та захоплювали імперії, він ставав осередком міграцій та колонізацій. Усі ці процеси та люди зрештою сформували величезний пласт народної культури регіону. 

Попри те, що століттями імперські навали витісняли самобутню українськість, симбіоз етносів Півдня формував та підсилював здобутки народного мистецтва. 

"Ми багато досліджуємо культуру українських регіонів, і коли захотіли дізнатись більше про автентичну народну культуру Миколаївщини й Одещини, зрозуміли, що інформації дуже небагато, – кажуть у Platfor.ma. – Які рушники властиві цьому регіону? Які гончарні вироби? Як в давнину прикрашали тут хати? Якщо, приміром, народний образ західноукраїнських регіонів є яскравим та сформованим, то культура Північного Причорномор'я для багатьох українців є поки що маловідомою. Ми б дуже хотіли це змінити, адже тут безліч автентичних артефактів, які відображають багату історію краю".

Проєкт "Скарби Північного Причорноморʼя" — це 30 артефактів народної культури, які характеризують життя та побут мешканців Миколаївської та Одеської областей упродовж кількох минулих століть. 

Зокрема, народне мистецтво регіону представлене такими виробами:

  •  бляшані корони — прикраси верхівок водостоків будинків;
  • коники — різьблений декор фронтонів хат;
  • мальовані скрині — меблі з різноманітним художнім оздобленням;
  • причорноморська іграшка-свищик — глиняна іграшка у формі коника, півника та багатьох інших тварин;
  • люльки-черепʼянки — глиняні козацькі люльки, прикрашені орнаментом;
  • сюжетні та епіграфічні рушники — рушники із сюжетними композиціями та текстом повчального характеру;
  • болгарські пояси та прикраси — автентичні вироби болгарських майстрів-ювелірів.

Кожен із виробів добірки народного мистецтва Північного Причорноморʼя ілюструють фотографії та супроводжує невелика історична довідка.

У пошуку інформації про народну культуру регіону команді допомагали:

  • Миколаївський обласний краєзнавчий музей,
  • Одеський обласний центр української культури,
  • Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара".

Проєкт "Скарби Північного Причорноморʼя" доступний українською та англійською мовами. 

Нагадаємо, що за фінансової підтримки Данії в обласному центрі Миколаєві стартує проєкт щодо розвитку громади й підтримки уразливих категорій населення.

Окрім того, у Миколаєві понад 1000 архівних фотографій, на яких зображені вулиці, родини та сюжети історичних подій регіону в період від кінця ХІХ до першої половини ХХ століття та які зберігаються в Обласному краєзнавчому музеї, вже оцифрували.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: