fbpx
Сьогодні
Фото 15:35 03 Тра 2024

Показалися руїни давнього міста: на Філіппінах висохла дамба через аномальну спеку 

Фото: Associated Press

Через спеку на Філіппінах, на півночі від столиці Маніли, частково висохла дамба, відкривши руїни давнього міста Пантабанган, яке спеціально затопили в 1970-х, щоб створити водосховище. Поява руїн привабила туристів до міста.

Про це пише ВВС, передає Рубрика.

Місто виходить з води вкрай рідко, коли погода суха і спекотна — це неабияк приваблює туристів.

Це сталося в той момент, коли майже половина країни переживає посуху, а в кількох регіонах температура досягає найвищих значень.

Це найдовше місто, яке будь-коли було над водою з моменту будівництва дамби, повідомив агенції AFP Марлон Паладін, інженер державного агентства, яке експлуатує дамби країни.

Інженер державного агентства, яке експлуатує греблі країни, Марлон Паладін заявив, що наразі закінчився найдовший після будівництва дамби період, коли місто перебувало під водою.

За офіційними даними, рівень води в регіоні вже впав майже на 50 метрів від звичайного рівня – 221 метр.І найближчими днями все ще може стати трохи спекотніше.

"Загальний вплив зміни клімату на Філіппіни полягає в підвищенні температури. Спека, яку ми відчуваємо, може стабільно зростати найближчими днями", — сказав метеоролог державного бюро погоди Pagasa Бенісон Естареджа.

Крім того, аномальна спека порушила повсякденне життя мільйонів філіппінців:

  • школи закрили, що торкнулося 33 мільйонів учнів,
  • офісним працівникам порадили залишатися вдома.

"У травні ми очікуємо більше призупинень занять через спеку. Ми спостерігаємо середню температуру понад +52 ℃, тож ви можете собі уявити, яким стресом це може бути для учнів", — сказав Ксерсес Кастро, радник з питань початкової освіти філіппінської організації "Врятуйте дітей".

Філіппіни піддаються найбільшому ризику від наслідків зміни клімату. Його дощовий сезон може спричинити чудовищні шторми, як-от супертайфун "Хайян" у 2013 році, один із найпотужніших в історії.

Довідка

Нагадаємо, у 2022 році низький рівень води на Дунаї дозволив виявити затонулі німецькі кораблі часів Другої світової війни на ділянці річки поблизу сербського портового міста Прахово.

1944 року, коли нацистська армія відступала під тиском радянських військ, німці затопили у Дунаї сотні своїх суден. Вони і досі перешкоджають річковому руху, коли рівень води знижується.

У 2022 році посуха показала понад 20 затонулих кораблів на ділянці Дунаю поблизу Прахово у східній Сербії.

Багато з них все ще містять на борту тонни боєприпасів і вибухових речовин — це небезпечно для судноплавства. Через це поблизу Прахово звузили судноплавну ділянку з 180 метрів до 100.

"Німецька флотилія залишила після себе велику екологічну катастрофу, яка загрожує нам, жителям Прахово", — сказав письменник Велімір Траїлович, який написав книгу про німецькі кораблі.

Що відомо про кліматичні зміни останнього часу

Нагадаємо, науковці уже не вперше б'ють на сполох через глобальне потепління.

Так, за всю відому світу історію спостережень протягом липня 2023 року вчені зафіксували найвищу температуру повітря. 

Жовтень також був найтеплішим за всю історію спостережень у світі. Вчені оголосили, що Земля нагрівається набагато швидше, ніж передбачалося раніше.

Внаслідок потепління водні ресурси Землі зменшуються на кожен додатковий градус. 

Також на полях міжнародної конференції СОР28 українські вчені розповіли про вплив на Антарктику й планету загалом кліматичних аномалій, які зафіксували на станції "Академік Вернадський".

Окрім того, через кліматичну кризу крижаний щит Гренландії втрачає в середньому 30 мільйонів тонн льоду на годину, що на 20% більше, ніж вважалося раніше.

Проте в ООН застерігають, що 2024 рік може стати ще спекотнішим, ніж попередній.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: