Українські сіянці в ЄС: Парламент ухвалив закон про лісові репродуктивні ресурси 

Верховна Рада ухвалила закон про лісові репродуктивні ресурси, який дозволить сертифікувати нашу продукцію за європейськими стандартами. Завдяки цьому Україна зможе значно збільшити експорт сіянців дерев на європейський ринок.

Про це пише Рубрика, посилаючись на блог генерального директора ДП "Ліси України" Юрія Болоховця в LB.

У чому проблема?

Як зауважив очільник підприємства, в Україні споконвіку вирощували сіянці дерев із відкритою кореневою системою. Їхній недолік – невисокий рівень приживлюваності. Період висадки короткий, зокрема, весною треба встигнути, поки ґрунт ще вологий, а погода не надто спекотна.

Європейці вже давно надають перевагу сіянцям із закритою кореневою. Фактично – це розсада в горщику. Зберігати, транспортувати, висаджувати таки сіянці зручніше. Період висаджування майже необмежений.

А головне, відновлювати таким чином ліси стає дешевше.

"Якщо порівняти витрати на створення лісових культур із сіянців з відкритою та закритою кореневою, їхнім садінням та доглядом до переведення у вкриту лісом площу, то економія, залежно від типу лісорослинних умов, на площі 800 га, складе приблизно 35 млн грн", зазначає гендиректор ДП "Ліси України".

Підприємство щорічно висаджує десятки тисяч га лісів, тож зменшення витрат дуже і дуже суттєве.

Яке рішення?

Верховна Рада ухвалила закон про лісові репродуктивні ресурси, який дозволить сертифікувати нашу продукцію за європейськими стандартами.

До того ж завдяки цьому Україна зможе значно збільшити експорт сіянців дерев на європейський ринок.

Як це працює?

Зі слів гендиректора, уже декілька років ми в Україні розбудовують мережу селекційно-насіннєвих центрів із вирощування сіянців із ЗКС.

Наразі у "Лісах України" працює шість заводів на:

  • Львівщині,
  • Житомирщині,
  • Івано-Франківщині,
  • Тернопільщині,
  • Хмельниччині,
  • Кіровоградщині.

Фото: ДП "Ліси України"

У найближчих планах відкрити ще два.

"Цього року в Україні ми плануємо продукувати 25 млн сіянців із ЗКС. У середньостроковій перспективі вийдемо на 45-50 млн", наголосив Болоховець.

Очільник підприємства вважає, що українська продукція також має всі шанси зайняти місце на європейському ринку. Значні масштаби виробництва – це низька собівартість, тому ми готові пропонувати європейським лісокористувачам дуже конкурентні ціни.

"Минулого року "Ліси України" вперше експортували сіянці у Словаччину. Наразі маємо контракт на поставку понад 100 тисяч сіянців у Естонію, де під егідою Міністерства екології реалізується проєкт LIFE, направлений на протидії змінам клімату.

Естонці створюють експериментальні лісові ділянки з деревами з різних частин Європи, щоб перевірити, які з них краще адаптуються до нових кліматичних умов", розповів Болоховець.

Фото: ДП "Ліси України"

З його слів, на цей час проводяться перемовини також з іншими країнами.

"Але до останнього часу виходу на ринок ЄС заважала неможливість сертифікувати нашу продукцію. В Україні взагалі не існувало нормативної бази, яка б регулювала обіг лісового репродуктивного матеріалу.

Нарешті ми отримали адаптовану до стандартів ЄС систему регулювання. З'явиться уповноважений орган, який буде займатися веденням реєстрів лісового базового матеріалу, проведенням моніторингу, оцінкою відповідності, видачею сертифікатів", пояснив очільник підприємства.

Тепер, як зауважив гендиректор, наступний крок – інтегрувати нашу систему сертифікації у європейську.

"Коли ми зможемо засвідчувати відповідність української продукції стандартам ЄС, це значно спростить просування на європейський ринок.

Поки що зарано прогнозувати потенційні обсяги експорту. Але по собівартості ми переграємо інших європейських виробників", підкреслив він.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів заборонив суцільні рубки головного користування у гірських лісах Карпат. Через три роки документ набере чинності.

Свіжі дописи

  • Новини

В Україні запустили кампанію на підтримку ЛГБТК+ військових: в чому рішення

17 травня, у міжнародний день протидії гомо-/бі-/трансфобії, на вулицях кількох міст розмістили постери з обличчями… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Саджанці бузини для створення екологічних живоплотів: плюси та мінуси

Бузина, що є родом рослин сімейства деревоподібних, зустрічається в природі у вигляді чагарників та малих… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше, але вже приємніше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

ЗСУ стабілізували росіян на Харківщині, ті просунулися до 10 км, – Зеленський на зустрічі з журналістами

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з журналістами повідомив, що Силам оборони вдалося стабілізувати ситуацію з… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Розвідувальні безпілотники рф можуть залітати у глибокий український тил, – ISW

Війська російської федерації можуть проводити розвідку за допомогою дронів у глибокому українському тилу через відсутність… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

У Києві вночі таки демонтували незаконний “храм-МАФ” УПЦ МП у буферній зоні ЮНЕСКО

У столиці в ніч проти 17 травня демонтували самочинний "храм-МАФ", який на території Національного музею… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.