Рішення для перемоги: дівчина з Чернівців збирає дрони “на кухні” та передає ЗСУ

Віолетта Олійник із Чернівців, яка самостійно збирає дрони, відправила Силам оборони на фронт уже 71 безпілотник.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook 30 квітня, передає Рубрика.

У чому проблема?

Безпілотники були і є на першому місці в списку військової техніки. Адже до масових виробництв Україна поки що не дотягує, а тільки великими темпами розвивається.

Варто додати, що нарощування виробництва саме вітчизняних ударних і розвідувальних БПЛА є життєвою необхідністю для України, бо це в рази дешевше, і країна не буде залежною від інших виробників.

До того ж нещодавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликав українців приєднатися до проєкту та складати FPV-дрони навіть вдома.

Яке рішення?

Віолетта Олійник самостійно навчилася робити безпілотні бомбардувальники й ударні коптери за інструкцією, замовляючи більшість деталей у Китаї. Дівчина з Чернівців уже передала ЗСУ понад 70 БПЛА.

Нагадаємо, раніше Рубрика уже писала, що 28-річна волонтерка з Чернівців Віолетта Олійник почала самостійно збирати дрони у себе вдома, які потім передає військовим на фронті, зокрема своєму батькові та брату, які захищають батьківщину.

Як це працює?

Віолетта показала безпілотники з нової партії, зазначивши, що зібрала їх за інструкцією, наданою ініціативою "Дрон у кожний дім". За її словами, ці БПЛА можуть нести 1,5 кілограма корисного навантаження та мають дальність 17 кілометрів.

Також дівчина відправила військовим семидюймові дрони-камікадзе й один восьмидюймовий бомбер. У коментарі вона зазначила, що 71 безпілотника одному підрозділу вистачить лише на 2-3 дні бойових дій, але це не привід припиняти роботу.

"Скоро вони працюватимуть, а в мене на черзі наступні дрони, і великі, і маленькі", — написала дівчина.

Раніше Віолетта в інтерв'ю розповіла, що до повномасштабної війни працювала художницею-ювеліром, але вже більше ніж півтора року вона волонтерка:

  • збирає кошти,
  • купує речі на фронт,
  • збирає БПЛА для підрозділу, де служать її батько та брат.

Фото: Facebook / Віолетта Олійник

Для того, щоб збирати дрони, вона пройшла спеціальний курс.

"Збирати дрон не важко. Для нього потрібні насамперед інструменти: паяльник, двосторонній скотч, кусачки, припій. Усі деталі здебільшого замовляю в Китаї. Якщо хлопцям на фронті дрон потрібен терміново, то деталі можна купити і в Україні, але це дорожче", — зазначила вона.

Фото: Facebook / Віолетта Олійник

За словами Віолетти, на складання одного дрона йде один день, після чого його потрібно налаштувати за допомогою спеціальної програми на комп'ютері.

  • Дрон-камікадзе з акумулятором обходиться майже в 17 тисяч гривень.
  • Дрон-бомбер — близько 19 тисяч.

На публікацію Віолетти відреагувала керівниця Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська, зазначивши, що кожна людина може створити дрон для знищення ворожої техніки. За словами Берлінської, "дрони на кухні" — це її ідея, яка свого часу зазнала критики в мережі.

"На сьогодні 25 тисяч людей зареєстровано на наш курс "Народний FPV". Тисячі дронів ідуть на фронт, на десятки мільйонів доларів знищується російська техніка, запускаються виробництва, масштабується технологічна культура суспільства", — написала Берлінська.

Нагадаємо, у жовтні минулого року український проєкт Victory Drones запустив програму, яка дає змогу людям без інженерної освіти збирати ударні дрони для Сил оборони України. Проєкт пропонує курси для цивільних, зокрема, інженерні онлайн-програми "Народний FPV" та "Інженер БПЛА. Базовий курс".

Свіжі дописи

  • Новини

Рішення для перемоги: Австралія передасть Україні катери Sentinel 830R

У рамках військової допомоги для передачі українським Збройним силам австралійський уряд обрав катери Sentinel 830R… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

NYT: Північноатлантичний Альянс розглядає відправку військ в Україну, проте не для участі в боях

Союзники по НАТО поступово наближаються до рішення відправити в Україну свої війська, щоб вони могли… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

На Харківщині за час зведення фортифікаційних споруд загинули 4 будівельники, ще 15 отримали поранення, – ОВА

У Харківській області внаслідок російських обстрілів чотири людини загинули та 15 отримали поранення різного ступеня… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Український бренд створив колекцію благодійних вишиванок для фонду “Землячки”

До Дня вишиванки український бренд GAPTUVALNYA створив ексклюзивні вишиванки з символікою громадської організації "Землячки", які… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Українським Силам оборони вдалося додати впевненості на напрямку Вовчанська, – Зеленський

Російські обстріли на напрямку Вовчанська Харківської області не припиняється, втім українські оборонці там впевнено тримають… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

В Одеській області відкрили міжнародний пункт пропуску “Рені” між Україною та Молдовою

16 травня після реконструкції в Одеській області відкрили міжнародний автомобільний пункт пропуску "Рені" між Україною… Читати більше

Thursday May 16th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.