fbpx
Сьогодні
21:59 06 Тра 2024

Лідер КНР заявив, що Китай підтримає формат мирної конференції, який буде визнаний Україною та росією

Пекін виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об'єднає всі сторони та буде визнана Україною й російською федерацією.

Як пише Укрінформ, про це Сі Цзіньпін заявив у Парижі після офіційних переговорів із президентом Франції Еммануелем Макроном, передає Рубрика.

"Ми підтримуємо організацію міжнародної мирної конференції, визнаної Росією та Україною, яка об'єднає всі сторони на рівних умовах і дозволить чесно обговорити всі мирні плани", – заявив очільник КНР.

За його словами:

"Китай підтримує побудову збалансованої, ефективної і тривалої архітектури європейської безпеки".

При цьому Сі зазначив, що Китай не є причиною "кризи в Україні" та стороною конфлікту.

"Але ми не стояли осторонь і завжди грали активну роль у досягненні миру. Водночас ми проти того, щоб ця криза була використана для звинувачення третьої країни, очорнення її іміджу та розпалювання нової "холодної війни"", – додав він.

Також китайський лідер закликав "залучені сторони до відновлення контактів і діалогу з метою поступової розбудови взаємної довіри".

Нагадаємо, глава Китаю Сі Цзіньпін 5 травня прилетів до Парижа, щоб розпочати свій перший з 2019 року візит до Європи, під час якого він планує відвідати три європейські країни:

  • Францію,
  • Сербію,
  • Угорщину.

Президент Франції Емманюель Макрон хоче спробувати переконати Китай допомогти із врегулюванням війни в Україні.

А 6 квітня повідомлялось, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибула до Франції для участі у тристоронній зустрічі з лідерами Франції та Китаю Еммануелем Макроном і Сі Цзіньпіном.

Вона провела зустріч із главою Китаю Сі Цзіньпінем у Парижі. Серед іншого говорили про Україну та ядерні амбіції росії.

"Ми покладаємося на Китай, аби він використав увесь свій вплив на росію, щоб зупинити російську війну проти України", — сказала вона.

Президентка Єврокомісії заявила, що Сі Цзіньпін відіграв важливу роль у тому, щоб деескалювати російські ядерні погрози.

"Я впевнена, що президент Сі продовжуватиме робити це на тлі триваючих ядерних загроз", – додала вона.

Окрім того, із главою КНР обговорили зобов'язання Китаю не постачати росії ніякого летального озброєння.

Урсула фон дер Ляєн наголосила, що потрібно більше зусиль, щоб перешкоджати постачанню до росії товарів подвійного призначення, які зрештою опиняються на фронті.

Це, зазначила глава Єврокомісії, також важливо для відносин між ЄС і Китаєм.

Нагадаємо, раніше Китай оприлюднив свій "мирний план" для України, але його розкритикували. Також у Китаї виступили за проведення мирної конференції щодо України, але хочуть, щоб на ній були присутні представники Москви.

Президент Володимир Зеленський також заявляв, що Китай відіграє велику роль у світі, тому Україна хоче, щоб ця країна була залучена до формули миру.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: