У Києві реставрують памʼятку архітектури “Літаюча тарілка”: її автентичність буде збережена

У столиці на площі Либідській памʼятка архітектури "Літаюча тарілка" поряд з проєктом ТРЦ збереже свою автентичність та функцію. При цьому Державна інспекція архітектури та містобудування України видала відповідний дозвіл на реконструкцію нежитлових будівель в ТРЦ.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики, пише Рубрика.

За даними Міністерства культури, об'єкт проєктування розташований у безпосередній близькості до пам'ятки архітектури та монументального мистецтва місцевого значення "Будинок Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації" (УкрІНТЕІ), відомого як споруда "Літаюча тарілка".

Вона побудована у стилі радянського архітектурного модернізму. У 2020 році цю будівлю включили до переліку об'єктів культурної спадщини Києва.

"Будівля "тарілки", на якій в даний час згідно з проєктом реставрації та виданого раніше дозволу, проводяться ремонтно-реставраційні роботи, буде повністю збережена без зміни головного фасаду, композиційної об'ємності трьох різно-великих форм, лінзоподібного об'єму з планувальною схемою та функціональним призначення кінолекційної зали, що є основним предметом охорони", – запевнили у Мінкульті.

Що відомо про будинок "Літаюча тарілка"

Будинок "Літаюча тарілка" — будівля, яка розташована за адресої Київ, вул. Антоновича, 180, побудована 1971 року за проєктом архітекторів Флоріана Юр'єва і Льва Новикова.

Представник архітектури другої хвилі радянського модернізму. У споруді знаходиться Український інститут науково-технічної експертизи та інформації, Державна науково-технічна бібліотека України, а раніше функціонувало поліграфічнне підприємство.

Проєкт було розроблено в 1960-х роках. Автор планував створити в будівлі світломузичний театр, проте керівництво вирішило розмістити там Інститут науково-технічної інформації, заснований 1958 року, тривалий час не мавший приміщення, а також архів КДБ та Комуністичної партії України.

Конференц-зал, який знаходиться в тарілці, має унікальну акустику, дозволяє почути весь діапазон частот людського голосу й музичних інструментів. За задумом автора в залі мали відбуватися концерти. Натомість там облаштували кінолекційну залу бібліотеки.

За словами Юр'єва, опори конструкції спеціально були сховані, щоб всім здавалося, наче "тарілка" висить у повітрі.

За проєкт "тарілки" Юр'єва було нагороджено премією Держбуду СРСР "За новаторство в архітектурі" — 16000 рублів.

Нагадаємо, 30 квітня у Києві представники комунального хазяйства розпочали демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою Свободи українського народу (раніше вона називалася – Арка дружби народів).

Свіжі дописи

  • Новини

Генштаб: ворог активно наступає на Покровському і Придніпровському напрямках, Сили оборони стримують натиск

На Краматорському, Покровському та Придніпровському напрямках зросла кількість бойових зіткнень, на Харківському напрямку українські захисники… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Мінветеранів перезапускає бренд “Створено захисниками”

Міністерство у справах ветеранів спростило алгоритм отримання ветеранами-підприємцями маркування “Створено захисниками”. Про це повідомляє Рубрика,… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

У російському Туапсе зупинився НПЗ через атаку українських безпілотників, – Reuters

Пожежа на російському нафтопереробному заводі у російському Туапсе призвела до його аварійного закриття. Раніше завод… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Обстріл Харкова: зросла кількість загиблих та поранених

У Харкові зросла кількість загиблих та поранених унаслідок сьогоднішнього удару російських військ по місту. Про… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

На Донеччині в зоні активних бойових дій залишається понад 4 тисячі дітей

На Донеччині в зоні активних бойових дій залишаються наразі 70,6 тисячі осіб, з яких 4,1… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Зеленський: енергетика втратила суттєву частину генерації, є потреба у раціональному споживанні

Президент України Володимир Зеленський відзначив, що українська енергетика втратила суттєву частину генерації, знову є потреба у раціональному споживанні електрики.… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.