Парламент Ісландії схвалив довготермінову політику підтримки України

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію щодо допомоги Україні на 2024-2028 роки, таким чином підтвердивши рішучу та довгострокову підтримку Києва.

Про це повідомляють в МЗС Ісландії, пише ЄП.

"Рішуча підтримка України є найважливішим питанням безпеки, яке стоїть перед Ісландією та Європою. Міжнародна правова система, на якій ґрунтується наша безпека і рівень життя, опинилася під загрозою через брутальне вторгнення РФ в Україну", зазначила міністерка закордонних справ Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір.

Як підкреслила очільниця ісландського відомства, саме тому Рейк'явік має зробити свій внесок у захист України "рішучим і конкретним чином".

"З цією пропозицією та відповідним зобов'язанням у бюджетному плані закладається міцний фундамент для нашої цілеспрямованої підтримки України", – наголосила глава МЗС.

Повідомляють, що довгострокова політика підтримки Києва спрямована на підтримку:

  • незалежності,
  • суверенітету,
  • кордонів,
  • безпеки цивільного населення,
  • гуманітарної допомоги та відбудови в Україні.

За даними видання, Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір представила уряду відповідну програму 10 жовтня минулого року. Водночас прем'єр-міністр Ісландії Б'ярні Бенедіктссон представив її на розгляд парламенту 12 березня 2024 року.

Що відомо про допомогу Ісландії

Нагадаємо, Ісландія оголосила, що фінансово підтримає ініціативу Чехію із закупівлі боєприпасів для України, а також закупить спорядження для військовослужбовиць української армії. Острівна країна виділить на це близько двох мільйонів євро.

Окрім того, Ісландія вирішила приєднатися до двох коаліцій, що надають підтримку Україні, – Коаліції з розмінування та IT-коаліції.

Також Ісландія спільно з  Естонією підготували для України черговий пакет військової допомоги. До пакета ввійшли медичне обладнання, зокрема мобільний госпіталь, обладнання для розмінування та боротьби з дронами.

А ще взимку Ісландія забезпечувала українських військових теплим одягом. Це шкарпетки, підштанники та светри з мериносової вовни, головні убори, зимові рукавиці, взуття та верхній одяг. Тоді в Ісландії навіть організували загальнонаціональний марафон із в'язання шкарпеток та светрів для військових ЗСУ.

Свіжі дописи

  • Новини

Литва передала Україні чергову військову допомогу: шість радарних систем AMBER 1800

Литва активно долучилась до німецької ініціативи з посилення української ППО, оголосивши про намір передати Україні… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Найбільші інвестори країни за час повномасштабного вторгнення вклали у розвиток українського бізнесу 5 мільярдів доларів

Серед 25 компаній, які найбільше інвестували у розвиток бізнесу, окрім традиційних металургів та енергетиків також… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

На Сумщині відкрився 21-й Центр рекрутингу української армії

У Шостці Сумської області відкрито Центр рекрутингу української армії - це вже 21-й такий осередок… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

4,5 тисячі засуджених готові мобілізуватися до ЗСУ, – Мін’юст

У квітні Міністерство юстиції України провело опитування серед ув’язнених, де їм поставили питання щодо звільнення шляхом укладання… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Окупанти атакували Харків КАБами: двоє людей загинуло

Росіяни вдарили по Харкову КАБами, відомо про двох загиблих, є постраждалі. Про це повідомив у Телеграмі начальник… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Уряд виділив більш ніж 1,5 млрд грн на відбудову критично важливих ТЕС

Під час засідання, 17 травня, Уряд виділив понад 1,5 млрд грн для відбудови  Зміївської ТЕС… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.