fbpx
Сьогодні
09:50 30 Кві 2024

Парламент Ісландії схвалив довготермінову політику підтримки України

English version here

Фото: З відкритих джерел

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію щодо допомоги Україні на 2024-2028 роки, таким чином підтвердивши рішучу та довгострокову підтримку Києва.

Про це повідомляють в МЗС Ісландії, пише ЄП.

"Рішуча підтримка України є найважливішим питанням безпеки, яке стоїть перед Ісландією та Європою. Міжнародна правова система, на якій ґрунтується наша безпека і рівень життя, опинилася під загрозою через брутальне вторгнення РФ в Україну", зазначила міністерка закордонних справ Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір.

Як підкреслила очільниця ісландського відомства, саме тому Рейк'явік має зробити свій внесок у захист України "рішучим і конкретним чином".

"З цією пропозицією та відповідним зобов'язанням у бюджетному плані закладається міцний фундамент для нашої цілеспрямованої підтримки України", – наголосила глава МЗС.

Повідомляють, що довгострокова політика підтримки Києва спрямована на підтримку:

  • незалежності,
  • суверенітету,
  • кордонів,
  • безпеки цивільного населення,
  • гуманітарної допомоги та відбудови в Україні.

За даними видання, Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір представила уряду відповідну програму 10 жовтня минулого року. Водночас прем'єр-міністр Ісландії Б'ярні Бенедіктссон представив її на розгляд парламенту 12 березня 2024 року.

Що відомо про допомогу Ісландії

Нагадаємо, Ісландія оголосила, що фінансово підтримає ініціативу Чехію із закупівлі боєприпасів для України, а також закупить спорядження для військовослужбовиць української армії. Острівна країна виділить на це близько двох мільйонів євро.

Окрім того, Ісландія вирішила приєднатися до двох коаліцій, що надають підтримку Україні, – Коаліції з розмінування та IT-коаліції.

Також Ісландія спільно з  Естонією підготували для України черговий пакет військової допомоги. До пакета ввійшли медичне обладнання, зокрема мобільний госпіталь, обладнання для розмінування та боротьби з дронами.

А ще взимку Ісландія забезпечувала українських військових теплим одягом. Це шкарпетки, підштанники та светри з мериносової вовни, головні убори, зимові рукавиці, взуття та верхній одяг. Тоді в Ісландії навіть організували загальнонаціональний марафон із в'язання шкарпеток та светрів для військових ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: