Новини

Союзники НАТО не виконали обіцянок щодо озброєння України, але скоро ситуація зміниться, – Столтенберг

Країни НАТО не виконали своїх обіцянок щодо постачання військової допомоги Україні. Однак найближчим часом потік боєприпасів збільшиться.

Про це заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє Рубрика, посилаючись на РБК-Україна.

Під час свого виступу Столтенберг зауважив, що деякі країни НАТО не виконали обіцянок щодо військової допомоги в останні місяці. Однак за його словами, тепер потік зброї та боєприпасів на фронт в Україну збільшиться.

"Я буду дуже чесним з президентом Зеленським і з Верховною Радою, що союзники по НАТО не виконали того, що ми обіцяли протягом останніх місяців. Сполучені Штати витратили шість місяців на узгодження пакета, а європейські союзники не надали боєприпасів, які ми обіцяли. Але тепер я впевнений, що все зміниться", – сказав Столтенберг.

За його словами, на те, що Україна буде швидше отримувати озброєння вплинуло те, що США нарешті схвалили пакет допомоги на суму понад 60 мільярдів доларів. Зокрема він нагадав про заяву прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака, який також заявив про допомогу Україні. Окрім цього Німеччина повідомила, що передасть Україні ще одну систему ППО Patriot, а Нідерланди збільшили свою допомогу Києву.

Столтенберг заявив, що на фоні оголошеного також очікує на інші "нові зобов'язання". Які, як він очікує, значно вплинуть на ситуацію на полі бою в Україні.

"Ще не пізно для України перемогти. Але саме тому так важливо, щоб союзники по НАТО зараз насправді зробили те, що ми обіцяли, і щоб ми перетворили ці зобов'язання на реальні поставки зброї і боєприпасів, і я тепер впевнений, що це станеться", – додав він.

Також Столтенберг зазначив, що рішення про запрошення України до членства а НАТО навряд чи відбудеться під час ювілейного саміту Альянсу у Вашингтоні в липні поточного року, оскільки це потребує одноголосного рішення всіх 32 країн Альянсу.

Водночас за словами Столтенберга, НАТО зробить усе можливе, щоб якомога ближче наблизити Україну до НАТО та забезпечити її повну взаємосумісність із силами Альянсу.

«Я дійсно переконаний, що законне місце України – в НАТО. Ми працюємо напружено, щоб Україна стала членом цього Альянсу. Для такого рішення нам потрібно, щоб всі союзники погодилися, є необхідним консенсус, – не просто більшість, але щоб всі 32-а члени погодилися. Я не очікую, що ми матимемо таке погодження до саміту у липні. Але я дійсно сподіваюся, що ми зможемо продемонструвати – ми просуваємо Україну ближче до членства, і якомога скоріше наближаємо той день, коли Україна стане повноправним членом», – сказав генеральний секретар Альянсу.

Нагадаємо, що 29 квітня до української столиці із неоголошеним візитом прибув генсек НАТО Єнс Столтенберг. Президент України Володимир Зеленський вже провів зустріч із європейським гостем.

Це вже третій візит Столтенберга до України з початку повномасштабного вторгнення.

На зустрічі він та Зеленський обговорили ініціативу щодо створення спецфонду фінансової підтримки української оборони на €100 мільярдів терміном на пʼять років. Також на зустрічі обговорили додаткові системи Patriot для України.

Столтенберг під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським заявив, що місце України по праву в НАТО. Наразі тривають всі відповідні заходи з підтримки та підвищення її стандартів для пришвидшення вступу до Альянсу.

Свіжі дописи

  • Новини

В українського заводу проєкт USAID замовив 300 вагонів-зерновозів: у чому рішення

Цього року USAID в української компанії “Карпати” замовила 300 вагонів, що становить 45% річного замовлення.… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

“День вуличної музики та спорту”: до Києва повертається найбільший благодійний фестиваль

18 травня у Києві відбудеться “День вуличної музики та спорту” — найбільший благодійний музичний фестиваль,… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Артилерія та ППО: Данія виділила 750 млн євро на військову допомогу Україні

16 травня, данський уряд вирішив виділити Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро,… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Дуда під час поїздки до Катару заохочував місцевий бізнес до відбудови України

Під час візиту до Катару президент Польщі Анджей Дуда розповів про можливості для місцевого бізнесу… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Серед поранених очільник МВА: окупанти касетними боєприпасами обстріляли Вовчанську громаду

16 травня російські агресори вдарили касетними боєприпасами по селу Вовчанської громади Харківської області, внаслідок чого… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

У низці областей та Києві сьогодні знову вводитимуть графіки відключення світла, – ДТЕК

16 травня, починаючи з 16:00 у Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій та Одеській областях будуть застосовуватись… Читати більше

Thursday May 16th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.