У національному парку Хмельниччини встановили штучні гніздівлі для комах: як працює це рішення

У Хмельницькій області на території національного природного парку "Мале Полісся" встановили вулики Фабра, які є штучними гніздівлями для комах-запилювачів.

Про це розповіла старша наукова співробітниця національного природного парку "Мале Полісся" Наталія Кратасюк Суспільному Хмельницький, пише Рубрика.

У чому проблема?

У природі всі комахи виконують якусь функцію. На кшталт, сонечок (божих корівок). Вони допомагають у боротьбі з попелицею (тлею), кліщами, білокрилкою, щитовками та іншими шкідниками рослин. Також бджоли, які запилюють дерева.

Є також багато інших захисників саду: мухи-дзюрчалки, чиї личинки паразитують на личинках багатьох шкідників; туруни, які поїдають гусінь, шкідливих метеликів та личинки жуків, златоглазки – вороги попелиці (тлі), кліщів, щитівок та ін., трихограми – активні борці зі шкідливими метеликами тощо.

Якщо міський парк чи приватний сад розташовані у місті або в районах, які людина сильно змінила, де багато заасфальтованих доріг, то комахам виживати складніше. І вони можуть емігрувати в більш безпечні для них місця.

Яке рішення?

Для того щоб комахи не мігрували і залишалися на певній території, у Хмельницькій області у національному природному парку "Мале Полісся" встановили вулики Фабра, які стануть штучними гніздівлями для комах-запилювачів.

Як це працює?

Конструкції у вигляді пучків з порожнистих стебел сухого очерету розмістили у місцях, що є типовим середовищем їхнього життя.

"Працівники парку встановили штучні гніздівлі з метою виконання заходів з охорони й збереження природних комплексів і об'єктів тваринного світу, а саме перетинчастокрилих комах.

Вулики Фабра допомагають компенсувати відсутність місць гніздування і життя. Завдяки їм вдається зберегти й збільшити кількість корисних видів комах", — зазначила Наталія Кратасюк.

Фото: наукова співробітниця національного природного парку "Мале Полісся" Наталія Кратасюк.

За її словами, середня довжина штучної гніздівлі — 30 сантиметрів, ширина — 15.

"Вулики Фабра — проста і невелика конструкція, розміри зумовлені зручністю монтування. Стебла порожнистого очерету ми зв'язували у пучки. Щоб захистити гніздівлю від дощу, можна зробити каркас з природного матеріалу, наприклад, шматка кори.

Важливо, щоб діаметр очерету був від двох до десяти міліметрів, аби комаха змогла там жити, робити комірки й відкладати личинки", — розповіла старша наукова співробітниця національного природного парку.

Наталія Кратасюк пояснила, зазвичай у гніздівлі заселяються поодинокі бджолиосмії.

"Вони корисні запилювачі, можуть літати й виконувати своїх функції в похмуру і сиру погоду. Звичайні бджоли в таких умовах не вилітають з вулика", підкреслила вона.

Старша наукова співробітниця зазначила, на території парку розмістили 15 вуликів Фабра.

"Їх встановлювали на відкритих сонячних ділянках поблизу природних лук, де є різнотрав'я, необхідне для комах. Важливо, щоб місце було захищене від протягів", пояснила фахівчиня.

За словами Наталії Кратасюк, працівники парку не вперше встановлюють штучні гніздівлі. Щороку їх замінюють на нові, через крихкість матеріалу конструкції.

Свіжі дописи

  • Новини

У зв’язку з обстрілами окупантів у двох населених пунктах Сумської області оголосили евакуацію

У Сумській області почали проводити евакуацію з міст Білопілля та Ворожба. Це пов'язано з російськими… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

З російської окупації на Україну повернули ще 9 дітей разом з родинами

Благодійна організація Save Ukraine повернула з російської окупації ще дев’ятьох українських дітей разом з їхніми… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог збільшив кількість атак, за добу на фронті зафіксовано близько 140 боєзіткнень

Між Силами оборони України та російськими військами протягом доби відбулися близько 140 бойових зіткнень. Також… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Винищувачі F-16 будуть в Україні протягом місяця, – прем’єр-міністерка Данії

Винищувачі F-16, які Данія передає Україні, будуть у розпорядженні Повітряних сил ЗСУ протягом місяця. Про… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Канада, Швеція та Люксембург візьмуть участь у Глобальному саміті миру

Президент України Володимир Зеленський провів телефонні розмови з премʼєр-міністрами Канади, Швеції та Люксембургу Джастіном Трюдо,… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

“AdoptMe Days”: на ВДНГ провели черговий фестиваль адопції тварин

Gostomel Shelter та Pethouse провели Фестиваль адопції тварин “AdoptMe Days”. Локацією став ВДНГ, а тривав… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.