На Великдень у Софії Київській відбудеться святкове дійство: що відомо

5 травня в історичній Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство. Проєкт має на меті відродити давні українські традиції святкування свята та показати мистецьку, пісенну, інструментальну, танцювальну й обрядову культуру.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України, пише Рубрика.

"5 травня з 12:00 до 20:00 в історичній Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство. Це спільна ініціатива Національного заповідника "Софія Київська", Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара" та київських митців, зокрема фольклорних гуртів й ансамблю стародавньої музики "Хорея козацька"", зазначили в повідомленні.

У програмі дійства будуть представлені давні зразки пісень та хороводів, що побутували в різних регіонах України.

Для цього учасники проєкту дослідили архіви й здійснили реконструкції близько 20 унікальних великодніх та весняних танків разом з молодіжними та дитячими фольклорними гуртами: Вільце, Стодивниця, Роксоланія, Щука Риба, Володар, Шум'я, Серпанок, Михайлове Чудо, Будимир, Орелі, Правиця.

Дійство розпочнеться Великоднім дзвоном на дзвіниці Софійського собору, що є пам'яткою кінця 17 століття та одним з національних символів України.

Окрім того, у Софійському соборі відбудеться Великодній концерт Хореї Козацької "Христос Воскрес! Воскресне Україна!".

У МКІП поінформували, що під час святкування також прозвучать сучасні твори на пошану Новітніх Лицарів – Героїв російсько-української війни, які жертовністю, любов'ю та високими чинами Духу наближають Воскресіння України.

У дворі заповідника за участі фольклорних гуртів протягом дня триватимуть:

  • весняні ігри,
  • хороводи,
  • звучатимуть весняні та великодні пісні,
  • будуть представлені традиційні ігри з крашанками,
  • відбудеться спільна трапеза.

Студенти Київського інституту імені Бориса Грінченка класу Ірини Рябчун зіграють Великодній карильйонний концерт на мобільному карильйоні братів Ботвінко.

На святі запланована низка благодійних ініціатив спільно зі скаутською організацією Пласт та БО "Гуркіт" з метою збору коштів на підтримку українського війська.

Нагадаємо, що ініціатива "Поділись теплом Великодня" покликана об'єднати українців навколо традиції випікання пасок та розділити свято Великодня разом з людьми із прифронтових територій.

Також з 21 березня в Київському музеї Івана Гончара можна буде потрапити на щорічну традицію закладу напередодні великодніх свят – майстеркласи по писанкарству.

Свіжі дописи

  • Новини

У Харкові на залізничному вокзалі запрацював зал очікування для осіб з інвалідністю

На Харківському вокзалі АТ "Укрзалізниця" відкрило сучасний зал очікування для осіб з інвалідністю. Про це… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Видача паспортів за кордоном: Парламент підтримав важливий законопроект

Верховна рада підтримала у цілому законопроєкт про надання окремих адміністративних послуг громадянам України. Зокрема, йдеться… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Залужний став послом у Великій Британії

Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення колишнього головнокомандувача Збройних сил України (ЗСУ) Валерія Залужного… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Президент змінив командувача ССО, а також призначив нового командувача Сил підтримки ЗСУ

Глава держави Володимир Зеленський змінив командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Також Президент призначив… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Сила Європи у добровільному єднанні людей та цінностей, – Зеленський

Глава держави Володимир Зеленський наголошує, що сила Європи у добровільному єднанні людей та цінностей. Як… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Ландсбергіс заявив, що відправка військових інструкторів в Україну може бути першим кроком в ініціативі Макрона

Західні країни можуть відправити своїх військових інструкторів до України для навчання. Про це міністр закордонних… Читати більше

Thursday May 9th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.