Рішення для перемоги: майже 4 мільйони євро на снаряди Україні зібрали словаки без підтримки уряду

Аби приєднатися до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України громадяни Словаччини, невдоволені тим, що уряд Роберта Фіцо не підтримує ЗСУ зброєю, зібрали вже майже 4 мільйони євро.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт ініціативи громадян зі збору коштів.

У чому проблема?

Словаччина разом з Угорщиною заявляли, що не стануть долучатися до ініціативи Чехії щодо закупівлі снарядів для України.

На думку глави словацького МЗС Юрая Бланара, "цей конфлікт (агресія росії проти України – ред.) не має військового вирішення".

"Уряд Чехії нещодавно запустив глобальну ініціативу щодо закупівлі необхідної амуніції для України. До нього вже приєдналося понад двадцять країн. На жаль, Словаччини серед них досі немає. Уряд Словацької Республіки та прем'єр-міністр Фіцо відмовилися приєднатися до ініціативи", зазначили у повідомленні.

Яке рішення?

Тому активісти зі Словаччини запустили збір коштів, аби приєднатися до чеської ініціативи.

"Було б прикро, якби так і залишилося. Ми відмовляємося прийняти відмову в допомозі постраждалому війною сусіду", – сказано в описі ініціативи, яка зветься "Боєприпаси для України – якщо не уряд, то ми надсилаємо".

Як це працює?

Таку акцію запустили словацькі громадські організації:

  • Mier Ukrajine,
  • Darček pre Putina,
  • Donio та All4Ukraine.

За 12 днів словацьким активістам вдалося зібрати 3 873 032 євро.

Фото: Скриншот

Кошти надали понад 60 тисяч донорів.

При цьому в описі збору сказано, що першою метою є 250 тисяч євро з подальшим сподіванням поступово вийти на 1 мільйон євро.

"Доведімо, що Словаччина не боягузка і стоїть на правильному боці історії. Ми допоможемо Україні, незважаючи на наш проросійський уряд", – наголошують організатори.

За словами співорганізаторки кампанії Зузани Іжакової, збір буде безстроковим, а отримані кошти підуть на чеську програму з купівлі боєприпасів, перші постачання за якою в Україну очікуються в червні.

У відео, яке дало старт кампанії, один із її ініціаторів, 99-річний журналіст Отто Сімко, заявив, що росію потрібно вигнати з України, аби "можна було говорити про мир на умовах, які відповідають українській незалежності".

"Коли я почув про ініціативу чеського уряду, я був дуже радий почути, що шукаються всі способи допомогти Україні захиститися від (російського. – Ред.) агресора, тому що іншого шляху немає", – пояснює Сімко.

Також збирачі коштів наголошують, що кампанія спрямована на те, щоб показати, що більшість не згодна зі зміною зовнішньої політики уряду після вересневих виборів.

Що відомо про ініціативу Чехії щодо пошуку боєприпасів для України

17 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна ідентифікувала 500 000 снарядів калібру 155 мм та 300 000 снарядів калібру 122 мм, які можуть бути доставлені протягом кількох тижнів, якщо гроші будуть доступні.

Загалом закупівлю боєприпасів для України за межами Європи підтримують 20 країн.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що у межах ініціативи із закупівлі артбоєприпасів для України можливе постачання 1,5 мільйона снарядів.

Варто додати, що Чехія вже ідентифікувала понад мільйон одиниць артилерійських боєприпасів у країнах за межами Європейського Союзу, які можна придбати для передачі Україні.

Своєю чергою президент Чехії Петр Павел заявив, чеська ініціатива набрала обертів.

Свіжі дописи

  • Новини

Стефанішина: Україна та Євросоюз домовились продовжити тимчасовий захист для українців

Україна та Європейський Союз домовились про продовження статусу тимчасового захисту для українців, оскільки "безпекові умови… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Зеленський призначив стипендії дітям з інвалідністю, які мають високі досягнення у спорті, та діячам культури й мистецтва

Президент України Володимир Зеленський призначив стипендії 25 дітям з інвалідністю, які мають високі досягнення у… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Не бачу тут легітимності: Мецола прокоментувала “переобрання” путіна

Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола прокоментувала так звані "перевибори" російського лідера володимира путіна, заявивши, що… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Президент підписав закон про продовження воєнного стану та мобілізації

9 травня президент Володимир Зеленський підписав закони щодо продовження терміну дії воєнного стану в Україні,… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Уряд Швеції доручив своїм Збройним силам виділити на підтримку обороноздатності України €28 млн

Шведський уряд доручив своїм Збройним силам виділити €28 млн на підтримку обороноздатності України, з них… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Хакери зламали телеканали рф: замість параду росіяни дивилися кадри з війни в Україні

Невідомі хакери зламали ефір телепровайдера "Уфанет" в Башкортостані та Оренбурзькій, Омській й Іркутській областях, тому… Читати більше

Thursday May 9th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.