fbpx
Сьогодні
09:15 26 Кві 2024

У Держдепі не визначились з допомогою у поверненні українських чоловіків

English version here

У Держдепартаменті США назвали призупинення консульських послуг за кордоном для українських чоловіків призовного віку "складним питанням", яке має вирішувати уряд нашої держави. Уряд Сполучених Штатів наразі не має позиції чи рішення в цьому питанні.

Про це в коментарі Радіо Свобода заявив офіційний представник дипломатичного відомства США у Брюсселі Деніел Сайзек, передає Рубрика.

Коментуючи, чи допомагатиме уряд США Україні з поверненням чоловіків додому, Сайзек заявив, що це "складне питання", але "уряд України має право визначати свою політику":

"Складне питання, зрозуміло, що робити особливо з чоловіками, які зараз поза Україною. Але уряд України має право визначати свою політику. Немає жодного рішення чи позиції досі від уряду США – допомоги чи не допомагати Україні в цій галузі".

Представник Держдепу нагадав, що країни Європи та певною мірою Штати приймали українців, які тікали від повномасштабного вторгнення росії, й це "була ще одна важлива частина" їхньої підтримки.

Сайзек додав, що доля громадян України – насамперед її справа, та зауважив, що українському урядові слід "уважно діяти щодо цього питання".

"Зрозуміло, що потрібні люди для ЗСУ, аби захищати країну… Це складне питання, і важко сказати. Важливо, що Європа і певною мірою США теж – вітали українців, які вирішили, що їм та їхнім родинам потрібно було виїхати з України, і це була ще одна важлива частина підтримки Європи. Водночас правильно, що уряду України потрібно інтенсивно та серйозно вивчати ситуацію. І ситуацію щодо людей для ЗСУ – це природно, і уряд США поважає право уряду України визначати свою політику", – резюмував представник Держдепартаменту.

Що відомо про зміни в мобілізації

Нагадаємо, що 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

А 23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

МЗС пізніше вказало, що після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року "процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону".

Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

Водночас міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш зазначив, що його країна готова сприяти Україні в поверненні додому чоловіків призовного віку.

А у Сенаті Берліну зазначили, що у Німеччині громадяни України можуть залишатися у країні з недійсним паспортом.

Варто додати, офіційний представник Міністерства внутрішніх справ ФРН Максиміліан Калль також заявив, що на статус біженців у ФРН не вплине рішення України про призупинення надання консульських послуг для громадян призовного віку за кордоном.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: