fbpx
Сьогодні
11:23 24 Кві 2024

Врятувати 60 гектарів лісу за рік: як в Україні цифровізація допомагає берегти природу

English version here

Фото: З відкритих джерел

За рік український бізнес завдяки електронним документам та чекам врятував понад 48 тисяч дерев, які можуть рости на площі від 30 до 60 гектарів. Також зекономлено чималі витрати електроенергії, води та пального.

Як діджиталізація допомагає берегти екологію розповідає керівник сервісу цифрових рішень для бізнесу "Вчасно" Антон Скоков, пише пише Рубрика.

Яка проблема?

В Україні внаслідок воєнних дій постраждало 3 млн га лісів. А це  становить майже третину лісового фонду (до початку вторгнення офіційна площа лісів сягала 10,4 млн га).

Тільки на окупованих територіях ми втратили близько 60 гектарів насаджень вартістю 14 мільярдів гривень. Ці цифри продовжують зростати щодня.

Яке рішення?

Зараз у світі надзвичайно потужний тренд збереження навколишнього середовища. Сортування сміття, виробництво без відходів, альтернативна енергетика. Однак, в Україні через війну фокус уваги зміщується на виживання як для окремих людей, так і для бізнесу. 

Але навіть зараз не варто нехтувати соціальною відповідальністю, адже нам усім в майбутньому належить жити у світі, який ми творимо сьогодні. І якщо у бізнесу є бодай маленька можливість сприяти збереженню довкілля – нею неодмінно слід скористатися. Великою мірою цьому допомагає цифровізація. Зокрема, перехід від паперових документів та чеків до електронних.

Це має подвійний ефект:

  • по-перше, пришвидшення бізнес-процесів,
  • по-друге – збереження природи.

Стратегічно головна мета "Вчасно" – позбавити цей світ паперових документів. Все має бути онлайн – фіксація домовленостей та взаємодія між компаніями і партнерами. Те, що нас штовхає це робити, – в тому числі й екологічні проблеми. В Україні проблема лісів нікуди не зникла. Просто фокус уваги змістився

Ми підрахували, що за останній рік українському бізнесу завдяки відмові від паперових документів та чеків вдалося зберегти:

  • понад 48 тисяч дерев ( загальна площа 30-60 гектарів),
  • понад 73 мільйони літрів води,
  • понад 11 мільйонів кВт електроенергії.
  • 600 тисяч літрів пального. 

папір економія

Інші бізнеси також впроваджують ефективні екологічні ініціативи. Так, наприклад, деякі компанії,  щоб мотивувати співробітників менше друкувати ставлять один принтер на багатоповерховий офіс. Ти не хочеш вставати і йти, щоб роздрукувати.

Або ще один гарний тренд – це технологія виробництва паперу з опалого листя. Це дійсно той варіант, коли можна робити папір. Якщо ви полюбляєте паперові книжки – це ідеальний варіант

Чому це покращить ефективність бізнесу?

Окрім турботи про довкілля, цифровізація сприяє ефективності бізнесу:

  • по-перше, це в рази пришвидшує бізнес-процеси,
  • по-друге, соціально відповідальні компанії – привабливі для співробітників.

Люди починають більш відповідально ставитися до природи в особистому житті. І, звичайно, вони хочуть працювати в компанії, яка відповідає їх особистому розумінню, як має поводитися людина. Якщо ми щось виробляємо, то ми не маємо просто генерувати сміття, ми маємо виробляти з цього сміття щось, або, як мінімум здавати його на переробку.

Саме зараз нам не вистачає відповідальності кожного. У нас дуже часто розповсюджений підхід: хай вони почнуть робити, а потім я. Люди не звикли починати з себе, зі свого двору, зі своєї компанії. Кожен із нас має поставити собі запитання:

  • що я як людина роблю, щоб дерев залишалося більше, і від цього повітря ставало чистішим. 

Після закінчення війни і нашої перемоги ми точно повернемося до цього питання, тільки під більш гострим кутом. Тому що з екологією буде вкрай важка ситуація. Вона вже насувається, особливо там, де проходять бойові дії. Саме тому ми повинні вже думати про те, як подолати ці виклики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: