fbpx
Сьогодні
23:01 24 Кві 2024

Паспортні сервіси держпідприємства "Документ" не входять до МЗС, – коментар Міністерства закордонних справ

Фото: Facebook/Oleh Nikolenko

У Міністерстві закордонних справ нагадали, що державне підприємство «Документ», яке також має закордонні відділення, не входить до сфери їхнього управління.

Про це повідомили на сайті МЗС, пише Рубрика.

ДП «Документ» не є частиною системи МЗС, дипломатичної чи консульської служби, а входить до сфери управління Державної міграційної служби України, пояснили в зовнішньополітичному відомстві.

Тож консульські послуги МЗС надаються громадянам лише в закордонних дипломатичних установах, а саме в посольствах, генеральних консульствах і консульствах України.

Також у МЗС звернули увагу, що постанова Кабінету Міністрів щодо заборони пересилати закордонні та внутрішні паспорти за кордон стосується саме документів, які оформлені через ДП «Документ».

Нагадаємо, 11 квітня Рада ухвалила у другому читанні закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", він вже підписаний президентом та опублікований.

А 23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном. На його думку, перебування за кордоном не звільняє громадянина від "обовʼязків перед Батьківщиною", зокрема щодо оновлення своїх даних у військкоматах, і саме тому, за його словами, він доручив припинити надання деяких послуг таким людям.

МЗС пізніше вказало, що після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року "процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону".

Своєю чергою в Європейському Союзі заявили, що "взяли до уваги" рішення Міністерства закордонних справ України щодо призупинення надання послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах.

24 квітня Уряд України заборонив пересилати за кордон оформлені паспорти громадянина України та паспорти для виїзду за кордон, що належать чоловікам призовного віку. Про це йдеться у постанові Кабінету міністріа України № 443.

"Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС. Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється", — йдеться у постанові.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: