fbpx
Сьогодні
20:46 24 Кві 2024

Окупанти вивозять у Крим тварин із заповідника "Асканія-Нова", – рос ЗМІ

Фото: скріншот з пропагандистського телеканалу "Вести Крым"

Росіяни вчергове вивезли тварин з біосферного заповідника "Асканія-Нова" окупованої частини Херсонської області. Йдеться про зебр. Їх привезли до Криму у сафарі-парк "Тайган".

Про це повідомляють російські ЗМІ, пише Рубрика.

Тварин вже випустили у вольєр. Першим із металевого контейнера вийшов молодий однорічний самець. Наразі зебри звикають до нового будинку.

Варто зазначити, що з Біосферного заповідника «Асканія-Нова» за період окупації незаконно вивезли 10 тварин, розповів директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Фальц-Фейна НААН Віктор Шаповал "Укрінформу".

Зокрема, за його словами, 1 грудня 2023 року окупаційна адміністрація заповідника здійснила незаконний «обмін» тварин зоологічного парку «Асканія-Нова» з Державним природним біосферним заповідником «Ростовський» та Асоціацією зі збереження та відновлення рідкісних та зникаючих видів тварин «Жива природа степу» (м. Ростов-на-Дону), в рамках попередньо підписаних «угод про творчу співпрацю».

Як розповів Шаповал, з колекції зоопарку «Асканія-Нова» вивезли:

  • дві зебри Чапмана,
  • дві особини бізона американського,
  • два коні Пржевальського,
  • одну особину оленя Давида.

Також відомо, що ще один олень Давида в процесі перегонки травмувався і загинув.

Водночас як зазначив чинний керівник біосферного заповідника, в асканійський зоопарк завезли:

  • двох самців антилопи канна,
  • двох верблюдів двогорбих,
  • самця гуанако.

«Ще один факт вивезення тварин з Асканії-Нова зафіксований 23 квітня 2024 року. Незаконно вивезені три особини зебри Чапмана з колекції зоологічного парку «Асканія-Нова» до АР Крим в рамках «обміну» тварин з приватним Ялтинським зоопарком «Казка» та Парком левів «Тайган» (директор Зубков)», – зазначив Шаповал.

Натомість в біосферний заповідник «Асканія-Нова» завезли самця альпака, самок яка та кіз каморі, в'єтнамських свинок, карликових баранів, пеліканів та дрохв.

Як підкреслив Шаповал, «судячи з переліку «обмінного фонду», приватний підприємець Зубков може бути цілком задоволений результатом».

Щодо «обмінів», то Шаповал зазначає, що питання не стоїть у площині рівноцінності обміну, але у заповідник «Асканія-Нова» завозять поширені види тварин.

«Це незаконні дії безвідносно до вигоди! Але треба розуміти, що рідкісні дикі види тварин з охоронним статусом обмінюються на поширені одомашнені види», – зауважив він.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: