Обстріл Трипільської ТЕС: екологічні прокурори документують збитки для довкілля

Екологічні прокурори документують збитки для навколишнього середовища, що сталися внаслідок ракетної російської атаки у ніч на 11 квітня Трипільської ТЕС на Київщині.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм Офісу Генпрокурора.

Як повідомляють, прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури спільно зі спеціалістами Державної екологічної інспекції досліджують масштаби можливої шкоди навколишньому середовищу, яка повʼязана з обстрілом Трипільської ТЕС.

Керівник СЕП Борис Індиченко в ефірі національного телемарафону заявив, що на цей момент:

  • відібрано зразки грунту в місцях витоку мастила,
  • вилучено деталі від боєприпасів для проведення судової експертизи.

Фото: Телеграм / Офіс Генпрокурора

"Після проведення лабораторних аналізів та отримання додаткових документів екологічної інспекції буде проведено розрахунок шкоди для довкілля і вже екологічними прокурорами буде призначено відповідну інженерно-екологічну експертизу для підтвердження або спростування вказаних наслідків", пояснює екологічний прокурор.

Фото: Телеграм / Офіс Генпрокурора

Завдяки отриманим результатам судової експертизи також можна буде встановити приблизний розмір збитків, які армія рф завдала навколишньому середовищу внаслідок атаки.

"Розрахунок за розробленою методикою являє собою розрахунок завданої шкоди для довкілля внаслідок завдання ударів по об'єктах цивільної інфраструктури та шкоди, яка сталася у зв'язку з експлуатацією цього об'єкту.

Наприклад, виток забруднюючих речовин у водний об'єкт, випарування хімікатів в атмосферне повітря, забруднення ґрунту у зв'язку із розливом нафтопродуктів.

Але детальніше про це ми зможемо говорити після проведення лабораторних досліджень та проведення спеціалістами розширеного хімічного аналізу зразків грунту", пояснив Індиченко.

Прокурори СЕП ретельно аналізують кожен епізод обстрілу критичної інфраструктури на предмет можливого вчинення злочину проти довкілля. Аналіз відбувається відповідно до стандартів, розроблених спільно з міжнародними партнерами.

"У випадку з Трипільською ТЕС наразі ми допомагаємо нашим колегам документувати саме екологічні наслідки злочину, оскільки враховуючи сам об'єкт, а також кількість мастила та інших забруднюючих речовин, що потрапили назовні, ці наслідки можуть бути суттєвими", резюмував прокурор.

Масована повітряна атака по Україні у ніч на 11 квітня

Раніше увечері 10 квітня російські окупанти запустили по території України кілька груп ударних безпілотників типу "Шахед".  Пізніше стало відомо про виліт 9-х бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з аеродрому "Оленья" (Мурманська область, РФ).

Вибухи лунали, зокрема, у Харкові та Львові, під атакою також були об'єкти енергетики:

Загалом вночі та вранці 11 квітня Протиповітряна оборона знищила 57 повітряних цілей: 39 ударних безпілотників й 18 ракет.

Як заявив Зеленський, окупаційні війська змогли знищити Трипільську ТЕС, що розташована у Київській області, оскільки в України повністю закінчились ракети для її захисту на тлі браку допомоги від союзників.

Свіжі дописи

  • Новини

Швейцарія запросила Папу Римського на Глобальний саміт миру щодо України

Представники Швейцарії запросили Папу Римського Франциска на Глобальний саміт миру, який відбудеться відбудеться 15-16 червня у швейцарському… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Бахмутському напрямку українські оборонці відбили 32 атаки ворога

Протягом доби Генеральний штаб Збройних сил України зафіксував 103 боєзіткнення на фронті. На 9 напрямках… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Відкриття Євробачення-2024: представниці від України alyona alyona та Jerry Heil вийшли на доріжку з великоднім кошиком

В Мальме у Швеції відбулась урочиста церемонія відкриття міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2024». Це так званий… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Україна отримає від Rheinmetall прототипи далекобійних артснарядів

Україна отримає від німецького оборонного концерну Rheinmetall прототипи артилерійських снарядів, здатних уражати цілі на відстані… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Прага офіційно відкликала свого посла з рф

Чехія відкликає з посади свого посла в росії Вітезслава Півоньку, який з 2022 року перебуває… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Авіаудар по Харкову: кількість поранених зросла до 14 осіб

У Харкові кількість поранених унаслідок обстрілу Шевченківського району зросла до 14. Про це повідомила Харківська… Читати більше

Sunday May 5th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.