fbpx
Сьогодні
23:00 23 Кві 2024

Сенат Сполучених Штатів провів перші успішні голосування щодо допомоги Україні

Сенат Сполучених Штатів підтримав розгляд законопроєкту щодо допомоги Україні на майже 61 мільярд доларів. Законодавці підтримали скорочення процедури розгляду пакетів про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню.

Про це стало відомо із трансляції голосування Сенату США, пише Рубрика.

Рішення підтримали 80 сенаторів (при необхідних 60), "проти" проголосувало — 19. Це дозволить провести швидке обговорення законопроєкту протягом 30 годин з обмеженим часом для кожного сенатора.

Зокрема сенатор-республіканець Майк Лі, який неодноразово виступав проти допомоги Україні, вніс поправку, яка мала заблокувати зусилля лідера демократів Чака Шумера провести розгляд законопроєкту H.R.815 без внесення поправок. Ініціативу сенатора Лі підтримали лише 46 законодавців зі 100 мандатної палати, яка не пройшла.

Далі сенатори проголосували за припинення дебатів по законопроєкту H.R.815. Для ухвалення цієї норми, за процедурою, необхідно було зібрати щонайменше 60 голосів. Таким чином, припинення дебатів підтримали 80 законодавців, і лише 19 виступили проти.

Це відкрило шлях для винесення законодавчої ініціативи із зовнішньою допомогою на загальне голосування за спрощеною процедурою, проведення якого очікується пізніше.

Що відомо про надання допомоги Україні від США

20 квітня Палата представників США схвалила законопроєкт про фінансування допомоги Україні. Ще до завершення голосування за законопроєкт набралася потрібна кількість голосів. За законопроєкт віддали голоси 310 конгресменів, проти ж виступили 112.

"Український" пакет передбачає виділення близько 61 мільярди доларів на допомогу Україні й союзникам і поповнення запасів американської армії, а також містить заклик до адміністрації передати Києву далекобійні ракети ATACMS.

Президент Сполучених Штатів закликав Сенат якнайшвидше схвалити законопроєкт про допомогу Україні.

Згодом лідер більшості в Сенаті демократ Чак Шумер повідомив, що у вівторок, 23 квітня, Сенат Сполучених Штатів Америки розгляне законопроєкт про допомогу Україні, який нарешті схвалила 20 квітня Палата представників.

Варто додати, для того, щоб документ набув сили закону, він має бути проголосований обома палатами Конгресу й підписаний президентом США.

Значна частина зброї від Сполучених Штатів для України з нового пакета вже перебуває на складах Німеччини та Польщі, щоб прискорити час доставки після схвалення нового закону Конгресом.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: