fbpx
Сьогодні
10:12 22 Кві 2024

У центрі столиці Чехії відбулась акція на підтримку "естонського плану" допомоги Україні

English version here

Фото: Радіо Свобода

У центрі Праги, на Староміській площі, провели акцію із перформансом на підтримку запропонованого Естонією плану військової допомоги Україні з боку ЄС.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Рубрика.

Як розповів співорганізатор акції на Староміській площі у Празі Міхал Майзнер, перформанс покликаний підтримати естонську пропозицію виділяти не менше 0,25 ВВП від кожної країни-членкині ЄС на підтримку України. За його словами, цих коштів має вистачити для того, щоб змусити Росію відмовитися від війни, оскільки в такому випадку "вона не зможе її фінансово тягнути2.

"Естонське міністерство оборони вже у грудні чи січні презентувало свій план, який полягає у тому, що кожна країна має зібрати чверть відсотка свого ВВП, тобто зовсім небагато. У фінансовому вимірі, це 120 мільярдів євро. Але наша фінансова здатність велика. Вони кажуть, що якщо такі кошти важко знайти у бюджеті, то можна піти на фінансові ринки, оскільки на відміну від Росії, ми маємо необмежений доступ до ринків. Ми дуже сильні фінансово. Тому дуже сумно бачити, як Україна, яка захищає Європу, не має усього, чого потребує. У них немає грошей. Тож проблема не в припасах. Естонія вважає, що чеської ініціативи буде достатньо. Проблема – у фінансуванні", – пояснює  Майзнер.

У межах перформансу активісти розгорнули прапор України, який "атакує" транспорт із зображенням "Z-монстра", що символізує кремлівський режим та російську армію, яка розпочала вторгнення в Україну і скоює масові воєнні злочини.

Наприкінці "Z-монстра" "долає" банер із написом "Естонський план 0,25 ВВП зупинить Росію".

"Це ініціатива чеських активістів, і ми приєдналися до них. У нас є макет Росії – потвора, у якої в роті – розтрощені будівлі, які росіяни бомбардують і досі… А прапору Євросоюзу допоможе "естонський план" прогнати цю потвору від України", – пояснила концепцію лідерка ініціативи "Голос України" Анастасія Сігнаєвська.

Акція у Празі відбулась на тлі ухвалення пакета фінансування допомоги Україні на суму 61 млрд доларів у Палаті представників США.

Довідка

У Міністерстві оборони Естонії розробили план допомоги Україні на 120 млрд євро.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявляла, що військова сила країн, які входять у коаліцію з підтримки України, у 13 разів більша за російську, і якщо ці країни нададуть Києву хоча б по 0,25% свого ВВП, це створить поворотний момент у війні та забезпечить Україні перемогу.

Постійний секретар міністерства оборони Естонії Кусті Салм припустив, що частина цієї суми може бути профінансована за рахунок єврооблігацій, де Європейська Комісія могла б залучати кошти з фінансових ринків, тоді країни-члени ЄС виступали б гарантами.

Салм наголосив: навіть якщо ці кошти почнуть надходити до бюджетів зараз, потрібен майже рік для забезпечення поставок Україні потрібного рівня.

За його словами, з цими коштами до 2025 року Україна досягне такого рівня, що зможе нав'язати рф опір.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: