fbpx
Сьогодні
09:10 22 Кві 2024

Джонсон погодився на допомогу Україні після доповіді директора ЦРУ: республіканці закликають його піти у відставку

Перед голосування за виділення допомоги Україні протягом тижня спікер Палати представників Майк Джонсон стояв перед дилемою: далі відмовляти у винесенні цього питання на розгляд Конгресу чи наразитися на ризик бути звільненим з нинішньої посади. Наразі через допомогу Україні республіканці закликають Джонсона піти у відставку, інакше звільнять.

Про це інформує Рубрика із посиланням на CNN.

Наступного дня після нападу Ірану на Ізраїль спікер мав телефонну розмову з лідером демократів у Палаті представників Гакімом Джеффрісом.

Джонсон сказав, що готовий вжити заходів стосовно іноземної допомоги, навіть якщо це розлютить республіканців, котрі не підтримують фінансування України, і може коштувати йому посади, повідомило CNN джерело, знайоме із ходом розмови.

У вівторок Джонсон після зустрічі з представниками своєї церкви (Південної баптистської конвенції) замислився, як діяти далі.

"Він розривався між спробами зберегти свою посаду й учинити правильно. Він молився про це", – розповів голова Комітету Палати представників у закордонних справах республіканець Майкл Маккол, який був із Джонсоном у ніч перед оприлюдненням законопроекту.

У середу Джонсон твердо вирішив, що він на правильному шляху.

"Моя філософія полягає в тому, щоб чинити правильно, і нехай удача супроводжує мене. Якби я діяв, боячись заяв про моє звільнення, то ніколи б не зміг виконувати свою роботу… – сказав він того дня журналістам. – Думаю, надання летальної допомоги Україні просто зараз є критично важливим".

Зазначається, що еволюція Джонсона, який раніше голосував проти фінансування України, коли був рядовим депутатом, сталася під впливом спілкування з критиками політики республіканців у галузі національної безпеки, зокрема з колишнім держсекретарем Майком Помпео, який переконав спікера в терміновій необхідності схвалити допомогу Києву.

А нещодавно Джонсон отримав доповідь директора ЦРУ Білла Бернса, який змалював картину жахливої ситуації на полі бою в Україні та глобальних наслідків бездіяльності США. Доповідь справила на Джонсона велике враження, і він дедалі більше переконувався, що доля західної демократії лежить на його плечах, зазначають близькі до нього джерела.

Крім того, старший син Джонсона нещодавно вступив до військово-морської академії.

"Відверто кажучи, я б вважав за краще відправити в Україну набої, а не американських хлопців, серед яких мій син, який збирається вступити до військово-морської академії цієї осені… Це не гра і не жарт", – наголосив Джонсон.

Республіканці закликають Джонсона піти у відставку

Представниця Республіканської партії Марджорі Тейлор Грін у неділю заявила, що спікер Палати представників Майк Джонсон "зрадив" виборців-республіканців після того, як конгресмени схвалили нову допомогу Україні. Вона погрожує ініціювати голосування за його звільнення, якщо він не піде у відставку.

"Спікерство Майка Джонсона закінчилося. Йому потрібно вчинити правильно – піти у відставку і дозволити нам рухатися вперед у контрольованому процесі. Якщо він цього не зробить, він буде звільнений", — сказала Грін в ефірі Fox News.

Якщо Грін та її прихильники виконають свою погрозу змусити голосувати за усунення його з посади спікера, Джонсону майже напевно доведеться покладатися на демократів у своєму порятунку, пише видання CNN.

За даними телеканалу, як мінімум троє республіканців підтримують позицію Грін.

Джонсон стверджує, що не просив нікого з демократів про допомогу. Проте деякі з них висловили готовність врятувати Джонсона, особливо після того, як він кинув виклик правому флангу республіканців у питанні іноземної допомоги.

Конгресмен Ро Ханна заявив у неділю, що проголосує проти пропозиції щодо усунення Джонсона з поста спікера.

"Я не згоден зі спікером Джонсоном у багатьох питаннях, і я дуже критично ставився до нього, але тут він вчинив правильно, і він заслуговує зберегти свою посаду до кінця цього терміну", — сказав він.

Що відомо про надання допомоги Україні від США

20 квітня Палата представників США схвалила законопроєкт про фінансування допомоги Україні. Ще до завершення голосування за законопроєкт набралася потрібна кількість голосів. За законопроєкт віддали голоси 310 конгресменів, проти ж виступили 112.

Президент Сполучених Штатів закликав Сенат якнайшвидше схвалити законопроєкт про допомогу Україні.

Згодом лідер більшості в Сенаті демократ Чак Шумер повідомив, що у вівторок, 23 квітня, Сенат Сполучених Штатів Америки розгляне законопроєкт про допомогу Україні, який нарешті схвалила 20 квітня Палата представників.

Варто додати, для того, щоб документ набув сили закону, він має бути проголосований обома палатами Конгресу й підписаний президентом США.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: