fbpx
Сьогодні
10:08 20 Кві 2024

Виставку "(Не)помітні історії" про внутрішньо переміщених українців відкрили у Брюсселі

English version here

В будівлі Європейського парламенту «Station Europe» у Брюсселі проходить виставка, що розповідає історії девʼятьох людей з півдня та сходу України. Відвідувачі можуть прочитати розповіді українців, які залишали рідні домівки під обстрілами, пройшли перевірки та знущання окупантів, а дехто навіть полон і тортури, щоб врятувати своє життя. Історії героїв доповнені світлинами найцінніших речей, які їм вдалося взяти вдома перед евакуацією: шапка та шарф, сплетені в тимчасово окупованому рідному місті, прикраса, яку окупанти майже знищили на блокпості, записка від найближчої подруги, яка залишилася на тимчасово окупованій території, та інші.

За даними управління Верховного комісара ООН у справах біженців понад 3,7 млн людей в Україні втратили свій дім через повномасштабне російське вторгнення та були вимушені починати життя в новому місці з нуля. Зі світлинами та історіями внутрішньо переміщених українців на виставці ознайомилися регіональна директорка UNFPA у Східній Європі та Центральній Азії Флоренс Бауер, представник UNFPA в Україні Массімо Діана та Представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов.

«Для нас важливо представити виставку «(Не)помітні історії» у Брюсселі, європейській столиці, щоб донести світу інформацію, через які жахіття змушені проходити внутрішньо переміщені особи в Україні. Нам відомо про сотні випадків сексуального насильства, зумовленого війною, полон, депортацію, знущання окупантів, через які проходять українці та надзвичайно потребують відновлення свого ментального і фізичного здоровʼя. У співпраці з урядом України UNFPA створив Центри допомоги врятованим, де спеціалісти надають їм безоплатну комплексну соціально-психологічну підтримку й допомагають всім, хто постраждав від війни. — говорить Массімо Діана, представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA)».

Виставку

Виставка триватиме до 25 квітня включно. Відвідати її може кожен охочий за адресою: Брюссель, Площа Люксембург (Place du Luxembourg), Station Europe, Ukrainian Civil Society Hub.

«Необхідно продовжувати у різний спосіб доносити до світу, що відбувається на території України через російське вторгнення, розповідати про військові злочини, які вчиняють окупанти. Ця виставка — потужний інструмент для того, щоб через історії та спогади розповісти через що щодня проходять українці, щоб закликати європейців підтримувати Україну у нашому прагненні до справедливості та свободи», — зазначає Представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов.

Серед речей, які зображені на світлинах виставки — синьо-жовта стрічка, з якою герой пройшов полон у Херсоні, ключі від власного будинку героїні, до якого вже зайшли та розграбували росіяни, книга з бібліотеки в Маріуполі, яка допомагала героїні боротися з онкологією тоді, коли в Україні розгорталася повномасштабна війна та інші.

Виставку

"Вже за 3 дні до повномасштабного вторгнення на окраїнах Маріуполя було чутно вибухи. Та у той ранок [24-го лютого 2022 року] я не могла в це повірити, відправила сина до школи. Ми переїхали до доньки в інший район міста, але там було ще страшніше. — каже героїня виставки Валентина (імена всіх героїв змінено з метою безпеки). — Ми ділили 2 буханки хліба на десятьох, через друзів донька намагалася дістати для мене ліки, щоб продовжити хімієтерапію. Одного дня ми прокинулися від того, що на кут будинку впала міна. Коли з сімʼєю вирішили їхати, я вірила, що це на 2-3 дні. А в дорозі я побачила своє місто таким, яким ніколи не могла б його уявити."

Всі герої виставки одержали та продовжують отримувати підтримку в Центрах допомоги врятованим, які працюють в 12 областях України. Відвідуючи виставку, гості можуть просканувати QR-код та перейти на сайт, щоб дізнатися більше про діяльність центрів та як вони можуть підтримати внутрішньо переміщених українців.

Виставку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: