fbpx
Сьогодні
13:59 19 Кві 2024

Здатний долетіти до Сибіру: в Україні виготовили дрон великої дальності

English version here

Фото: X (Twitter)

Українські фахівці виготовили безпілотник, який з легкістю може долетіти до російського Сибіру. Дальність польоту дрону сягає 3000 км.

Про це йдеться у статті видання The Economist, опублікованій 18 квітня, передає Рубрика.

Як йдеться у публікації, Україна інвестувала сотні мільйонів доларів у безпілотники великої дії, здатні шукати та вражати віддалені цілі.

Остання і одна з найкращих нових моделей дронів має запас ходу 3000 км і здатна досягти Сибіру.

Як зазначає видання, успіхи України в оборонній промисловості неабияк дратують США, які наполягають на припиненні ударів по російських НПЗ.

"Народжена необхідністю – Захід неохоче надає Україні зброю великої дальності, – ця програма підірвала значну частину російської нафтової та військової інфраструктури. Але Білий дім незадоволений. Він підштовхує українців до припинення ударів", – йдеться в матеріалі.

Занепокоєння США викликали як імовірне підвищення цін на нафту, так і можливе підвищення ставок у війні.

Проте попри побоювання Заходу, поінформоване джерело The Economist спрогнозувало розширення української програми дронів найближчими місяцями.

Один з виробників безпілотників великої дальності стверджує, що не всі американські представники за заборону і насправді грають на публіку, коли виступають із вимогами припинити удари.

Наразі Україна ігнорує американські поради щодо припинення ударів. "Детектив", офіцер розвідки, відповідальний за частину програми, каже, що не отримував інструкцій щодо згортання операцій. Так, минулого тижня відбувся перехід від націлювання на нафтову інфраструктуру, але це, ймовірно, тимчасово.

"Наші цілі змінюються з кожним днем. Ми не даємо росіянам спокою", – сказав він.

Проте попри побоювання Заходу, поінформоване джерело The Economist спрогнозувало розширення української програми дронів найближчими місяцями.

"Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з європейською Росією", – наголосило джерело видання.

Довідка

Від початку 2024 року Україна регулярно завдає ударів по стратегічних об'єктах на території РФ. На рахунку таємничої далекобійної зброї щонайменше 15 російських НПЗ, російські винищувачі в Енгельсі та низка військових заводів в РФ. Вона летить більш ніж на 1000 кілометрів і вражає вкрай точно. Українська влада відкрито не показує цей дрон, не розкриває його характеристик і навіть не говорить, хто його виробляє.

Нагадаємо, президенту Володимиру Зеленському представили новий баражуючий боєприпас, який зможе завдавати удару по об'єктах на оперативно-тактичній глибині понад 100 кілометрів.

Нагадаємо, модернізовані українські дрони тепер можуть доставити майже тонну вибухівки на понад 1000 кілометрів.

Також повідомлялось, що морські безпілотники СБУ не мають аналогів на Заході та непомітні для ворожих систем виявлення. На даний час на озброєнні СБУ перебувають морські дрони Sea Baby та "Мамай".

Удари по НПЗ Росії та позиція США

Нагадаємо, останнім часом на російських нафтопереробних заводах все частіше лунають вибухи. Росіяни скаржаться на атаки безпілотників.

За такими ударами стоять українські захисники. Вони вже атакували НПЗ у низці регіонів, у тому числі в Татарстані, який знаходиться за понад тисячу кілометрів від кордону з нашою країною.

Додамо, нещодавно видання Financial Times написало про те, що США закликали Україну припинити удари по російських НПЗ. У Вашингтоні стурбовані можливим зростанням цін на бензин у рік президентських виборів, що може вплинути на рейтинги президента Джо Байдена.

Наприкінці березня президент Володимир Зеленський заявив, що Штати "не позитивно" відреагували на удари по російських НПЗ. Проте обмежити Україну у використанні озброєння власного виробництва Білий дім не може.

Пізніше, 9 квітня, міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що подібні атаки можуть вплинути на світову ситуацію у сфері енергетики. Він також порадив Україні зосередитись на інших цілях. При цьому помічниця Остіна Селеста Валландер прямо назвала російські НПЗ "цивільними цілями".

За словами радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, Україна продовжуватиме знищувати російські нафтопереробні заводи, позаяк наші військові мають атакувати об'єкти, які забезпечують війну.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: