Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною: “там немає американських баз”

Повітряний простір Ізраїлю після нападу Ірану було перекрито військовими США та інших союзників, оскільки у тому регіоні є наявність американських військових баз. Тому некоректно порівнювати війну в Україні з конфліктом Ізраїлю та Ірану з приводу втручання союзників.

Так пояснив ситуацію очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель, пише Рубрика.

Європейський топдипломат зазначив, що знає про нападки на партнерів з боку України, яку також бомблять та обстрілюють. Більше того, на місці українського президента Боррель би чинив так само.

"Якби я був на місці президента Зеленського, я б, безумовно, також скористався можливістю згадати, що Україну теж бомблять і, можливо, більш ефективно.

Лише два дні тому Росія знищила найважливішу електростанцію, яка постачала електроенергію в Київ, і Україна не змогла цьому перешкодити через брак боєприпасів", – сказав Боррель.

Однак, як зауважив він, є речі, які неможливо порівняти.

"Ізраїль має "залізну парасольку", сталевий купол, який захищає його повітряний простір. Його будівництво тривало багато років і коштує дуже дорого.

Навіть якби в ЄС були гроші в скриньці, все одно не побудувати за одну ніч такий купол (над Україною)", – вважає Боррель.

Також, зі слів Європейського дипломата, іранський удар відбувся над авіабазами Франції, США, Великої Британії та Йорданії, і вони себе захищали.

"По-друге, удари Ірану проходили над авіабазами армій Франції, США, Великої Британії та Йорданії – тобто союзники діяли в порядку самооборони.

В Україні такого не може бути. На українській території чи на території, над якою пролітають російські ракети, немає жодних авіабаз Великої Британії чи США, а тим більше Йорданії", – сказав європейський дипломат.

Проте Боррель зауважив, що "безумовно, поставки ППО в Україну мають бути прискорені та посилені".

"Я сподіваюся, що в понеділок ми зможемо винести конкретні рішення на стіл державами-членами, які можуть це зробити. Ми працювали весь тиждень, щоб отримати ці рішення", – сказав Боррель.

Він окремо підкреслив, що мова йде про зенітні боєприпаси та боєприпаси для протиповітряної оборони, а не про потребу у снарядах 155 мм для наземної артилерії.

Нагадаємо, у Білому домі заявили, що США відмовились від будь-якої бойової участі у війні в Україні, тому не збиватимуть іранські дрони, які запускає росія, як вони з союзниками зробили це минулими вихідними в Ізраїлі.

Окрім того, збивати російські дрони над Україною, як це робили над Ізраїлем, військово-повітряні сили Британії не можуть, оскільки це буде втягуванням сил Північноатлантичного Альянсу в конфлікт з російською армією.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський вважає, що західні держави можуть так само допомогти Україні захиститись від російських атак, як і Ізраїлю – під час іранських ударів.

Свіжі дописи

  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: в Україні формують добровольчий жіночий підрозділ управління БПЛА

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Зеленський провів Ставку: заслухав доповіді по фронту та про перемовини щодо звільнення полонених

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 29 квітня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час засідання… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів розмову з новим Прем’єр-міністром Ірландії: обговорили ракетні атаки та конфіскацію активів рф

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з новим Тішоком (Прем’єр-міністром) Республіки Ірландія Саймоном Гаррісом. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Одесі: четверо загиблих, 28 поранених

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилась до чотирьох. Також відомо про 28 поранених,… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.