161 викрадену росією українську дитину правоохоронцям вдалося знайти у Німеччині, – голова Нацполіції

Українським правоохоронцям у співпраці з німецькими колегами вдалося встановити на території Федеративної Республіки Німеччини 161 українську дитину, викрадену російською федерацією.

Про це сказав Голова Національної поліції України Іван Вигівський під час зустрічі в Берліні з президентом Федерального відомства кримінальної поліції Німеччини Гольгером Мюнхом, передає Укрінформ.

"Завдяки нашій співпраці з правоохоронними органами ФРН за напрямом документування воєнних злочинів Російської Федерації, а саме депортації та примусового переміщення українських дітей, встановлено місцеперебування в Німеччині 161 української дитини, які розшукувались як примусово переміщені на тимчасово окуповані території або депортовані до РФ та Білорусі", — поінформував Вигівський.

Окрім того, він зупинився також на проблемі всіх воєнних злочинів, скоєних російськими загарбниками на території України й задокументованих Національною поліцією України.

Київ розраховує на допомогу партнерів у притягненні російських воєнних злочинців до відповідальності як в українських судах, так і в судах інших країн, а військово-політичне керівництво – у Міжнародному кримінальному суді та Спеціальних трибуналах.

"Ми зацікавлені у спільних діях з нашими німецькими партнерами як на двосторонній основі, так і під егідою Європолу", — підкреслив Голова Нацполіції.

Вигівський також наголосив на плідній співпраці з німецькими колегами щодо документування і збору доказів.

Сторони обговорили підтримку з боку європейських партнерів у питанні внесення до Шенгенської інформаційної системи (SIS) відомостей щодо російських воєнних злочинців.

"Можливо, саме правоохоронні органи Німеччини будуть готові сприяти Україні у реалізації цих дій, та внести інформацію щодо цих осіб до Шенгенської інформаційної системи. Внесення інформації в SIS надалі може сприяти обмеженню їхнього пересування та перебування у країнах Шенгенської зони, оскільки ці особи можуть становити загрозу для національної безпеки країн Європейського Союзу та Шенгенської зони", – висловив надію очільник відомства.

Окрім того, Вигівський звернув увагу на такий інструмент гібридної війни, що його використовує росія, як організована злочинність, в т.ч. "злодії в законі". Росія використовує його як в Україні, так і в Німеччині.

Голова Нацполіції визнав, що збільшення кількості українських громадян у Німеччині призвело до збільшення і фактів участі окремих осіб у протиправній діяльності, зокрема, нелегальному переправленню мігрантів.

"І ми зацікавлені в тому, щоб спільними зусиллями зменшити ризики у цій сфері", – заявив Вигівський.

Сторони також обговорили питання протидії:

  • нелегальному обігу зброї, наркотиків,
  • організованій злочинності,
  • екстрадиції підозрюваних у скоєнні злочинів осіб,
  • кіберзлочинності тощо.

Німеччина під час війни передала лише Національній поліції України вкрай необхідне оснащення та матеріали на загальну суму майже 15 млн євро, — в першу чергу, для потреб підрозділів вибухотехнічних та криміналістичних підрозділів.

Варто додати, що зустріч відбулась на полях Європейського поліцейського конгресу, участь у якому бере українська делегація.

Що відомо про депортації дітей на ТОТ і в росію

Нагадаємо, з початку повномасштабної російської агресії військові ворожої армії вивозять українських дітей в рф та підконтрольні їм території. В Україні створили мапу таборів, в які направляють дітей.

Як повідомив  омбудсмен Лубінець, що офіційно підтверджена депортація понад 19,5 тисячі українських дітей.

Окрім того, 4 січня, російський диктатор володимир путін підписав наказ, який дозволить надавати українським дітям російське громадянство. Громадянство надаватимуть, щоб депортованих українських дітей "юридично не залишилося в рф".

Нагадуємо, у разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;
  • за телефоном: 044 299 74 08.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви "Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини" на сайті "Діти війни".

Свіжі дописи

  • Новини

На Сумщині відкрився 21-й Центр рекрутингу української армії

У Шостці Сумської області відкрито Центр рекрутингу української армії - це вже 21-й такий осередок… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

4,5 тисячі засуджених готові мобілізуватися до ЗСУ, – Мін’юст

У квітні Міністерство юстиції України провело опитування серед ув’язнених, де їм поставили питання щодо звільнення шляхом укладання… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Окупанти атакували Харків КАБами: двоє людей загибло

Росіяни вдарили по Харкову КАБами, відомо про двох загиблих, є постраждалі. Про це повідомив у Телеграмі начальник… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Уряд виділив більш ніж 1,5 млрд грн на відбудову критично важливих ТЕС

Під час засідання, 17 травня, Уряд виділив понад 1,5 млрд грн для відбудови  Зміївської ТЕС… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Що таке екологічний стік і як він дозволить збалансувати потреби у воді між людьми і екосистемою: розповіли у WWF-Україна

У WWF-Україна розповіли що таке екологічний стік та як він дозволить збалансувати потреби у воді… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

В Україні запустили платформу для навчання та розвитку BecomingX Ukraine

В Україні презентували навчальну платформу BecomingX Ukraine від британської освітньої компанії BecomingX. Платформа надає українцям… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.