Президент підписав закон про мобілізацію

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію №10449.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Верховної Ради.

Більшість норм закону стануть чинними через місяць. Зеленський казав, що цей законопроєкт допоможе військовому керівництву країни, а також він містить норми для підтримки війська, яке постійно перебуває на фронті, зокрема, завдяки ротаціям та відпусткам.

Незадовго до цього, ми писали, що голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Закон про мобілізацію

Нагадаємо, що 11 квітня 2024 року Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію №10449. За відповідне рішення проголосували 283 народних депутатів.

За результатами напрацювання законопроєкт суттєво змінився, порівняно з початковою редакцією. Деякі положення:

  • Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку можуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста. Це право, а не обов'язок. 
  • Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ і предʼявляти його на вимогу представника ТЦК або поліціянта. Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон. У прикордонній смузі й на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник.
  • Отримати документи в закордонних дипломатичних установах України військовозобов'язані віком від 18 до 60 років зможуть тільки за наявності в них військово-облікових документів.
  • Паспорт і закордонний паспорт військовозобов'язані також зможуть оформити, якщо матимуть при собі військово-облікові документи.
  • Для ухилянтів від мобілізації передбачається покарання у вигляді тимчасового обмеження на керування транспортними засобами – за рішенням суду.
  • Замість строкової планується запровадити базову військову службу. Її проходитимуть громадяни від 18 до 25 років. Вони зможуть самостійно обрати період проходження служби до досягнення 24-річного віку.
  • Обовʼязкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти. жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку.

Варто зазначити, напередодні речник Міноборони говорив, що на розробку окремого законопроєкту про ротацію та демобілізацію влада планує витратити до 8 місяців.

Він пояснив, що норму про демобілізацію з урядового законопроєкту про мобілізацію виключили на тлі побажання від Генштабу ЗСУ, "який розуміє оперативну ситуацію, який розуміє загрози й ризики, які стають перед державою".

Свіжі дописи

  • Новини

Окупанти планують вивезти із заповідника “Асканія-Нова” ще одну партію тварин

Росіяни планують вивезти з окупованого заповідника "Асканії-Нова" до Криму ще одну партію тварин. Викрадення фауни… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Чехія готова й далі шукати боєприпаси для України: проте потрібні фінанси від партнерів

Чехія у повному обсязі дотримується своїх обіцянок у рамках власної ініціативи щодо забезпечення України боєприпасами,… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Демократи закликали Пентагон тренувати більше українських пілотів на винищувачах F-16, – Politico

Група демократів Палати представників США закликала Пентагон розширити навчання українських пілотів управлінню винищувачами F-16. Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

рф заборонила в’їзд 99 громадянам Канади: через антиросійські санкції уряду Трюдо

Росія заборонила в'їзд 99 громадянам Канади у відповідь на "чергові хвилі антиросійських санкцій" уряду Джастіна Трюдо. Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

У ВМС України закликають російських туристів залишити Крим: там багато військових об’єктів, яким “ніхто не дасть спокою”

Речник Військово-морських сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук закликав російських туристів залишити Крим та… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

В останній день червня Укрзалізниця встановила рекорд: перевезено 100 000 пасажирів за добу

Укрзалізниця перевезла впродовж червня 2,5 млн пасажирів, що на 18% більше, ніж минулого червня. У неділю,… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.