fbpx
Сьогодні
Фото 14:30 13 Кві 2024

В Україні британець Піннер виграв суд проти рф за тортури у полоні: подробиці

Фото: thesun.co.uk

Колишній військовий з Британії Шон Піннер, який воював у лавах Сил оборони України виграв суд проти росії через жорстоке поводження в полоні. Він потрапив до окупантів під час участі у боях за Маріуполь та провів у неволі в рф п'ять місяців.

Про це повідомило видання The Daily Mail.

Як зазначають, Піннер у жовтні 2023 року подав позов у Солом'янський районний суд Києва. Там ухвалили рішення про матеріальну компенсацію за тортури в російському полоні.

Про яку суму йде мова, видання не уточнило. Водночас журналісти припустили, що в росії це рішення, скоріш за все, проігнорують.

Британець Шон Піннер

Фото: Фейсбук / Піннер

Однак ця справа, як вважають у The Daily Mail, може створити прецедент для того, щоб ще більше звільнених військовополонених подали скарги на державу-агресорку.

Сам Піннер сказав, що рішення українського суду є лише першим кроком, і він має намір продовжувати розгляд своєї справи у судах Британії.

Британець Шон Піннер

Фото: Фейсбук / Піннер

Колишній британський військовий наголосив, що росія має понести покарання за те, як поводиться з військовополоненими.

"Ми вже розпочали цей процес і ми не здамося. Росія має понести відповідальність за те, як вони обійшлися зі мною, і це – перший крок. Коли Росія повернеться до реального світу, їй доведеться врегулювати ці судові справи", – процитувало військового видання The Sun.

Британець Шон Піннер

Фото: Reuters

Ще один британець Ейден Аслін, який разом з Піннером воював проти росіян у Маріуполі й опинився в полоні, також планує позиватися проти росії.

Піннер та Аслін були звільнені з полону у вересні 2022 року. Піннер розповідав журналістам про тортури з боку російських окупантів.

Британець Ейден Аслін

Фото: З відкритих джерел

"Вони штовхали й били мене по всьому тілу, по колотій рані, але не по обличчю, і це змусило мене думати, що я цінний. Вони не хотіли, щоб побої були видні. Це допомогло мені. Я знав, що вони не збираються мене вбивати", – зазначив він.

Британець Ейден Аслін

Фото: Cossackgund/eas12west news

Бойовики терористичної організації "ДНР" засудили Піннера, а також Асліна, до смертної кари, проте українській стороні вдалося витягнути їх з полону 21 вересня.

Зазначимо, що Шон Піннер приєднався до ЗСУ у 2017 році, а перед цим він служив у британській армії. За кілька днів до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну британця відправили на передовий пост неподалік Маріуполя.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: