fbpx
Сьогодні
12:43 11 Кві 2024

Командувачів ОК "Захід" та "Південь" не звільнили, а перевели на вищі ланки, - ЗСУ

Фото: Media Military Center / Армія.inform

Командувачів оперативних командувань "Південь" та "Захід" Андрія Ковальчука та Сергія Літвінова не звільнили з лав Збройних сил. Їх перевели в межах просування по службі на вищі ланки.

Як пише Рубрика, про це hromadske повідомили в Командуванні Сухопутних військ ЗСУ.

9 квітня народний депутат Олексій Гончаренко заявив, що командувача ОК "Південь" Андрія Ковальчука та командувача ОК "Захід" Сергія Літвінова звільнили.

Натомість, за словами депутата, очільником ОК "Південь" призначили генерала Геннадія Шаповалова — екскомандира 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

А командувачем ОК "Захід", як повідомив Гончаренко, призначили бригадного генерала Володимира Шведюка, який раніше служив у Силах ТрО.

У Командуванні Сухопутних військ ЗСУ повідомили, що генерал-майора Літвінова призначили заступником начальника Національного університету оборони України.

А генерал-майор Андрій Ковальчук призначений начальником Військової академії в Одесі.

Андрій Ковальчук

Генерал-майор Андрій Ковальчук очолив оперативне командування "Південь" у 2021 році. До цього він був перший заступник командувача Десантно-штурмових військами ЗСУ (2016-2021 рр.), а на момент початку війни у 2014 році Ковальчук перебував на посаді начальника штабу 80-ї окремої аеромобільної бригади.

Андрій Ковальчук має статус Героя України, він також брав участь у миротворчих місіях у Косово та Ліберії. Брав участь у боях за Слов'янськ та Луганський аеропорт.

Із початком повномасштабного російського вторгнення Ковальчук став один із керівників оборони півдня України. Командувач також відомий за успішною операцією ЗСУ зі звільнення правобережної частини Херсонської області та самого Херсона.

Сергій Літвінов

Літвінов став командувач оперативного командування "Захід" у серпні 2021 року. До цього він займав посаду заступника командувача ОК "Північ" з бойової підготовки (2017 рік) та командира 17-ї окремої танкової бригади (2015-2017 рр.).

Як відомо з відкритих джерел, 28 лютого 2022 року Сергій Літвінов отримав звання генерал-майора.

Літвінов нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів, а також орденом "За мужність".

Що відомо про перестановки у ЗСУ

8 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив про рішення звільнити з посади головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Натомість новим головнокомандувачем був призначений Олександр Сирський.

9 лютого Сирський зробив першу заяву на посаді головнокомандувача ЗСУ. Він наголосив, що сьогодні перед Україною на порядку денному стоять нові завдання.

Окрім того, президент України Володимир Зеленський затвердив кандидатури заступників новопризначеного головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського та заступників нового начальника Генштабу Анатолія Баргилевича.

Також Кабінет міністрів України підтримав рішення щодо тимчасового призначення Олександра Порхуна на посаду міністра у справах ветеранів.

Варто додати, що Верховна Рада відправила у відставку міністра в справах ветеранів України Юлію Лапутіну.

Як повідомляла Рубрика, указом від 11 лютого Президент Володимир Зеленський призначив Павлюка командувачем Сухопутних військ ЗСУ.

Також глава держави Володимир Зеленський звільнив Максима Вікторовича Миргородського з посади командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ та призначив на його місце Ігоря Скибюка.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: